Business intelligence niet pas achteraf toevoegen

Het is geen verrassing dat business intelligence (BI) al jaren bovenaan het verlanglijstje staat bij de CIO. Diepgaand inzicht in werkzaamheden, real-time informatie, beter geïnformeerde medewerkers: allemaal voorwaarden voor succes, maar topbedrijven zouden het hier niet bij moeten laten.

BI vastgelegd in primaire proces

In een steeds complexere zakelijke wereld vragen organisaties om business intelligence op het diepste niveau, vastgelegd in de essentiële bedrijfsprocessen. Door business intelligence te bundelen met de ontwerpomgeving voor procesmanagement kunnen ontwikkelaars slimmere processen ontwerpen die anticiperen op belangrijke beslissingen en je direct voorzien van real-time informatie. Dat noemen we ‘process-driven business intelligence’.

Het begint met een ‘event’

Als je kijkt naar een typisch bedrijfproces, dan zie je dat het negen van de tien keer begint met een ‘event’ zoals een telefoontje van een klant of een geplaatste order. Hoe de organisatie hiermee omgaat kan verschillen: is het een speciale order of een nieuwe klant? Die vereisen andere handelingen, waar een beslissing aan vooraf gaat.

Met process-driven BI is het maken van die beslissing een fundamenteel aspect van elk bedrijfsproces. De analytische functionaliteiten die business intelligence zo krachtig maken, liggen vast in de kern van het ontwerpproces; ze worden niet achteraf toegevoegd of pas ingezet als het proces niet goed functioneert. Hierdoor werkt een organisatie altijd met de meest efficiënte en intelligente processen.

Wat maakt een bedrijfsproces “slim”?

Wanneer een event plaatsvindt en zijn levenscyclus door het bedrijf begint, genereert een slim bedrijfsproces diverse signalen wanneer actie vereist is, bijvoorbeeld:

Proactief kunnen werken

Het vastleggen van business intelligence in de kern van de bedrijfsprocessen geeft medewerkers precies die informatie die ze nodig hebben om proactief te kunnen werken. In de visie van WebFOCUS Information Builders is dit een voorwaarde voor waardevolle business intelligence. Een goed voorbeeld hiervan is ProRail, dit jaar in de top drie van slimste bedrijven. Door business intelligence te integreren in de bedrijfsprocessen en het interne berichtenverkeer te stroomlijnen hebben medewerkers nu realtime inzicht in storingen op het spoor en kunnen ze direct handelen. Hierdoor is het aantal storingen met 20 procent gedaald, wat zich vertaalt in miljoenen Euro’s aan behaalde winst in efficiency.

Business Intelligence bovenaan het verlanglijst van de CIO
EDIT POST