contact
Intelligente organisaties boeken meer winst
Dit jaar zal de elfde editie van de Dutch BI & Data Science Award uitgereikt worden. Doe mee en geef jouw organisatie op voor de Award.

Geef je op

Slim, slimmer, slimst

Organisaties die intelligent zijn, bestaan die eigenlijk wel? En wat is het nut dat een organisatie uiteindelijk gaat voor de overtreffende trap: slim, slimmer, slimst? Dat is toch geen doel op zich? Het antwoord op deze twee logische vragen is simpel: intelligente organisaties presteren over de hele linie beter, zo blijkt als je de juryrapporten van de vorige prijswinnaars van de verkiezing 'Slimste organisatie van Nederland' naast elkaar legt en analyseert. Ook jij kunt nu jouw organisatie aanmelden voor de uitverkiezing van de Slimste organisatie van Nederland 2021.

Nu aanmelden

Slimme organisaties koppelen hun zakelijk instinct aan hun intuïtieve vermogens. Ze gebruiken data om waardevolle inzichten te verwerven en zijn in staat om kansen tijdig te verzilveren. Door de juiste informatie en relevante inzichten op het juiste moment bij de hand te hebben en te gebruiken, nemen ze niet alleen sneller en vaker beslissingen, maar nemen ze ook de juiste beslissingen. En dat legt ze geen windeieren, want de Slimste organisaties van Nederland:

Vier slimme concepten

Op een viertal hoofdthema’s laten organisaties zien dat ze echt intelligent zijn. Dit zijn de hogere “waarden” die worden nagestreefd om de organisatie in stand te houden en steeds sterker te maken. In het bijzonder in een omgeving die uitermate onvoorspelbaar is geworden, winnen deze kernwaarden alleen maar aan belang. Organisaties die intelligent willen worden, ontwikkelen en benutten doelbewust een aantal concepten.

Vier thema's van intelligente organisaties

Elkaar versterkende concepten

De allround vision voedt het analytische vermogen en dat stelt organisaties vervolgens weer in staat om naar nieuwe dingen te kijken. Alignment geeft een enorme stuwkracht aan agility omdat veel gemakkelijker de neuzen dezelfde kant op kunnen gaan staan. Te ver doorschieten in agility vergroot echter de kans op desorganisatie en wanorde. En dat heeft vervolgens een negatieve weerslag op alignment. Tot slot: focus is bij deze concepten vanzelfsprekend een eerste vereiste.

Waar de traditionele organisatie af en toe een beslissing neemt, neemt de intelligente, datagedreven organisatie aan de lopende band beslissingen

Wie komen voor de Award in aanmerking?

Ambitieuze organisaties denken soms nog dat ze allerlei capriolen moeten uithalen om voor de prijs van de Slimste organisatie van Nederland 2021 in aanmerking te komen. Maar dat is absoluut niet het geval. In principe kan iedere organisatie met meer dan 50 werknemers zich kwalificeren. Natuurlijk kun je op zeker spelen door onze vragenlijst in te vullen om het IQ van jouw organisatie op voorhand te meten. Dat raden we iedere organisatie dan ook van harte aan. Maar je kunt ook, heel laagdrempelig, je gegevens achterlaten via onze contactpagina en dan neemt de jury vanzelf contact op met die contactpersoon.

Welke mijlpalen heeft jouw organisatie al gehaald?

Hieronder geven we als illustratie enkele globale organisatiekenmerken waaraan de potentiële winnaars volgens de jury moeten voldoen om voor de prijs in aanmerking te komen. Slimme organisaties boeken concrete, meetbare resultaten en vieren hun behaalde mijlpalen. Maar bovenal beschikken ze over een heldere allround visie op datagedreven werken.

Herkenbaar? Geef je dan nu op voor de 11e editie van De slimste organisatie van Nederland.

Hoe slim is jouw organisatie?

Business Analytics in organisaties verloopt volgens een bepaalde cyclus, die veel gelijkenissen vertoont met de leercyclus bij mensen. Intelligente, datagedreven organisaties groeien, bloeien en overleven door snel, sensitief en slim beslissingen te nemen. Intelligente, datagedreven organisaties zetten steeds vaker ook algoritmes en machine learning-modellen in om die beslissingen verder te verrijken, te verbeteren en te versnellen. De jury is vooral op zoek naar organisaties die dit “spel” door hebben. Spelers die niet alleen in de nationale competitie scoren, maar ook in de “Champions League” uitblinken.

Raadpleeg nu de checklist met 10 prikkelende stellingen!

Je wilt (nog) beter en slimmer gaan samenwerken en klantgerichter ondernemen op het scherpst van de snede? Dan zijn goede aansturing, een collectief denkvermogen en sociale innovatie onontbeerlijk. Slimmer werken dan gisteren en daarmee wendbaarder zijn dan je concurrent is een belangrijk criterium om een serieuze kans te maken op de prijs voor De slimste organisatie van Nederland.

Om alvast in de stemming te komen en om inspiratie op te doen voor een goede pitch bij de jury, hebben wij een korte checklist samengesteld waarmee je de kandidatuur van jouw organisatie in eerste instantie kunt toetsen. Wil je gelijk de diepte in, dan kun je het beste de uitgebreide vragenlijst raadplegen. Jouw inzending wordt immers onder andere beoordeeld aan de hand van de motivatie en de antwoorden op deze vragenlijst met ongeveer 50 meerkeuzevragen.

“De slimste organisatie van Nederland” kent louter winnaars, geen verliezers

Hoewel de jury uiteindelijk maar één organisatie kan uitroepen tot “De slimste organisatie van Nederland 2021”, is er ook dit jaar op donderdag 10 december weer een publieksprijs uit te reiken. Bij de verkiezing van de slimste organisatie zijn er nooit verliezers, maar louter winnaars. Sterker nog, de vertegenwoordiger van de organisatie die in 2017 de prijs in de wacht sleepte (International Bike Group), maakte een mooie promotie en groeide door van CFO tot CEO.

Geef je carrière een nieuwe impuls met uitverkiezing Slimste organisatie

Met andere woorden: meedingen met de Slimste organisatie van Nederland 2021 zou wel eens bevorderlijk kunnen zijn voor je carrière en die van collega’s die direct betrokken zijn bij het prijswinnende project. We kunnen het causale verband niet aantonen en we kunnen natuurlijk ook geen garanties geven, maar we willen het feit ook niet onvermeld laten. Wist je overigens dat de “slimste organisatie” al langer bestaat dan de verkiezing van De slimste mens en het gelijknamige tv-programma? Nomineer nu jouw organisatie voor de 2021 editie van de Slimste organisatie van Nederland.

Gebaseerd op ‘De intelligente organisatie’

Het concept van De intelligente organisatie, waarop de prijs voor De slimste organisatie van Nederland is gebaseerd, is een inspirerende bedrijfsfilosofie die inmiddels door tienduizenden organisaties wordt toegepast. In boekvorm heeft het gedachtegoed in maar liefst zes herdrukken zijn weg gevonden naar vele gemeenten, zorginstellingen, waterschappen, industriële bedrijven, banken en verzekeraars in binnen- en buitenland. Van Amsterdam tot aan Paramaribo.

Vanaf de eerste druk van het boek De intelligente, datagedreven organisatie van auteur Daan van Beek is de prestigieuze tweejaarlijkse prijsuitreiking gelanceerd. Elke organisatie met meer dan 50 werknemers kan in principe in aanmerking komen voor deze award.

Laat je organisatie kosteloos doorlichten door een deskundige jury

Het goede is de vijand van het geweldige. Bedrijven die echt slim zijn, dingen mee naar de titel ‘Slimste organisatie van Nederland’. De vakjury is streng maar rechtvaardig. Beoordeling vindt plaats op bijna tachtig criteria. Kortom: als jouw organisatie een succesvol en buitengewoon BI, Data Science- of Big Data-traject heeft doorlopen, kun je meedingen naar onze Award. Jouw nominatie wordt beoordeeld door een deskundige jury die wordt voorgezeten door Menno Lanting.

Ding mee, win en sluit je aan bij het selecte gezelschap van slimste organisaties die de Award eerder in de wacht sleepten, zoals KPN, Coolblue, Albert Heijn, Diakonessenhuis Utrecht en International Bike Group (winnaar 2017). Als het aan de jury ligt, ontvangen we nog nominaties van kanshebbers als Picnic, Provincie Zuid-Holland, Politie Amsterdam-Amstelland, ASML, Ticketswap, Thuisbezorgd.nl, Adyen enzovoorts. Maar zelf heb je ongetwijfeld ook enkele goede kandidaten op het oog.

Meld je aan voor 31 augustus

Werk jij bij zo’n slimme, datagedreven organisatie die misschien wel kans maakt op de uitverkiezing Slimste organsiatie van Nederland 2021, of ken je zo’n bedrijf of instelling? Tip ons of zorg in ieder geval dat die organisatie zich voor 31 augustus aanmeldt!

Nu aanmelden

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met datagedreven werken of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Neem contact met mij op

Fact sheet

Organisaties geholpen
___
Trainingen & workshops
___
Deelnemers opgeleid
___
Beoordeling klanten
8,9
Consultants & docenten
___
Kantoren
3
Jaar ervaring
17
EDIT POST