contact
Is jouw organisatie de slimste?
Het startsein voor de inschrijving van de Dutch BI & Data Science Award 2021 is gegeven! Werk jij bij een superslimme organisatie of ken je er een? Meld je dan nu aan voor de award!

geef je op voor de BI award

Inschrijving voor Dutch BI & Data Science Award 2021 officieel geopend

Het officiële startschot voor de inschrijving van de 11 editie van de populaire Dutch BI & Data Science Award heeft geklonken. Dankzij onze oproep op LinkedIn stromen de eerste serieuze aanmeldingen van zelfverzekerde, potentiële kanshebbers al binnen. Met nog een aantal dagen te gaan, neemt ook de spanning toe: welke intelligente, datagedreven organisatie zal de felbegeerde trofee op donderdag 9 december 2021 in ontvangst mogen nemen? Onze nieuwsgierige en enthousiaste jury maakt haar borst al nat en de agenda vrij, want zij voorziet heel wat huiswerk.

Lees verder
Open de inhoudsopgave

De jury van de Dutch BI & Data Science Award 2021 is in dit nieuwe decennium met name op zoek naar goed ingespeelde teams die innoveren, out-of-the box denken, continu verbeteren en de data laten spreken.

Intelligente, datagedreven organisaties dus die onder meer in staat zijn om hun business- en verdienmodel tijdig aan te passen aan de eisen van onze moderne tijd. Of beter nog: disruptieve bedrijven die in staat zijn om complete branches op zijn kop te zetten. Ondernemers die in staat zijn om op creatieve wijze (maatschappelijke) problemen op te lossen.

Organisaties die niet denken in grenzen, maar alle stakeholders – klanten, leveranciers, ja zelfs concurrenten! − betrekken bij hun missie, visie of purpose, zoals dat tegenwoordig zo mooi heet.

Voordat we ingaan op de selectiecriteria van de Award, blikken we nog even kort terug. Hoe is het allemaal zo gekomen?

Dataficatie en algoritmisering maken Award extra spannend

De intelligente organisatie (I/O) is een concept dat sinds de 1e druk van mijn gelijknamige boek in 2004 (!) meer dan beklijft. Zowel het boek als de bijbehorende BI Award, hebben de “tand des tijds” doorstaan. Het geheim? Evolutie, oftewel tijdig (mee)veranderen.

Ondertussen “verloofde” BI zich met AI en nu wordt Data Science steeds vaker gezien als het logische verlengstuk van Business Intelligence. De dataficatie en algoritmisering van onze samenleving groeiden uit tot “facts of life”.

De Award is inmiddels omgedoopt tot de Dutch BI & Data Science Award. En de prijs zelf – de zware bronzen uil – reïncarneerde in een lichtvoetig exemplaar: een 3D hologram gegraveerd in glas. Maar er is nog meer gebeurd waardoor het aanzien, het belang en de relevantie van de Dutch BI & Data Science Award 2021 alleen maar zijn toegenomen.

Jury is op zoek naar organisaties waar passie & plezier de boventoon voeren

Begin 2019 verscheen er bij Passionned Group een nieuwe titel: Datacratisch werken. In dit boek beschrijf ik uitgebreid de voordelen van datagedreven werken. Ik geef hiervoor een raamwerk en twintig bouwstenen. Verder toon ik aan de hand van aansprekende praktijkvoorbeelden aan dat datacratisch werken de passie en het plezier weer terug kan brengen op de werkvloer. Of je nu bij een bank werkt, in een ziekenhuis of bij een gemeente.

Organisaties die via datagedreven verbetercirkels hun dienstverlening op een steeds hoger plan hebben gebracht en zich herkennen in het gedachtegoed van datagedreven werken, kunnen zich uiteraard ook kandidaat stellen voor de Dutch BI & Data Science Award 2021.

Wie komen voor de Award in aanmerking?

Ambitieuze organisaties denken soms nog dat ze zich in allerlei bochten moeten wringen om voor de prijs van de Dutch BI & Data Science Award 2021 in aanmerking te komen. Maar dat is absoluut niet het geval. Natuurlijk kun je op zeker spelen door onze vragenlijst in te vullen om het IQ van jouw organisatie op voorhand te meten. Dat raden we iedere organisatie dan ook van harte aan.

Maar je kunt ook, heel laagdrempelig, je gegevens achterlaten via onze contactpagina en dan neemt de jury vanzelf contact op met de contactpersoon.

Checklist voorbeeldprojecten

Hieronder geven we als voorbeeld een, niet uitputtend, lijstje met enkele globale organisatiekenmerken waaraan de potentiële winnaars volgens de jury moeten voldoen:

Herkenbaar? Geef je dan nu op voor de 11e editie van de Dutch BI & Data Science Award.

Hoe intelligent is jouw organisatie?

Business Intelligence & Analytics in organisaties verloopt volgens een bepaalde cyclus, die veel gelijkenissen vertoont met de leercyclus bij mensen. Mensen registreren met hun zintuigen signalen, verwerken deze met hun brein tot informatie en kennis die de ledematen of organen aanzetten tot actie. Zo bestaat er een analogie, maar ook een verschil tussen het menselijk brein en het organisatiebrein. Of zoals Yuval Noah Harari het verwoordt in zijn 21 Lessons for the 21st Century: ‘Intelligence is the ability to solve problems. Mammals solve most problems by feeling things. Computers, however, solve problems in a very different way.’

Intelligente, datagedreven organisaties groeien, bloeien en overleven door snel, sensitief en slim beslissingen te nemen. Intelligente, datagedreven organisaties zetten steeds vaker ook algoritmes en machine learning-modellen in om die beslissingen verder te verrijken, te verbeteren en te versnellen. De jury is vooral op zoek naar organisaties die dit “spel” door hebben. Spelers die ook in de “Champions League” overeind blijven. Zoals gezegd: goed ingespeelde teams die innoveren, out-of-the box denken, continu verbeteren en de data laten spreken.

De jury van de Dutch BI & Data Science Award is vooral op zoek naar organisaties die ook in de “Champions League” overeind blijven

Meld je voor 31 augustus 2021 aan

Kortom: als jouw organisatie een succesvol en buitengewoon BI, Data Science- of Big Data-traject heeft doorlopen, kun je meedingen naar onze Award. Jouw nominatie wordt beoordeeld door een deskundige jury die wordt voorgezeten door Menno Lanting.

Ding mee, win en sluit je aan bij het illustere gezelschap van slimste organisaties die de Award eerder in de wacht sleepten, zoals KPN, Coolblue, Albert Heijn, Diakonessenhuis Utrecht en International Bike Group (winnaar 2017). Er zijn voor deze editie alweer 14 serieuze aanmeldingen binnen.

Als het aan de jury ligt, ontvangen we nog nominaties van kanshebbers als Picnic, Provincie Zuid-Holland, Politie Amsterdam-Amstelland, ASML, Ticketswap, Thuisbezorgd.nl, Rituals, Adyen enzovoorts. Maar zelf schud je ongetwijfeld ook enkele goede kandidaten uit de mouw. Werk jij bij zo’n intelligente, datagedreven organisatie die misschien wel kans maakt op een BI & Data Science Award, of ken je zo’n organisatie? Tip ons of zorg dat die organisatie zich voor 31 augustus aanmeldt!

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met datagedreven werken of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Neem contact met mij op

Fact sheet

Organisaties geholpen
___
Trainingen & workshops
___
Deelnemers opgeleid
___
Beoordeling klanten
8,9
Consultants & docenten
___
Kantoren
3
Jaar ervaring
17
EDIT POST