contact

IP-camera's worden de zintuigen voor Big Data en BI

IP-camera's worden de zintuigen voor Big Data en Business IntelligenceBig Data en Business Intelligence zijn een ‘hot’ of ’trending’ topic, omdat bedrijven tegenwoordig beter dan ooit tevoren gegevens kunnen verzamelen en analyseren over hun klanten.

Lopende datagenerator

Elk mens is namelijk de hele dag een lopende datagenerator die overal digitale sporen achterlaat. Op zoekmachines, websites en -shops, sociale netwerken en de beeldopnames van IP-camera’s. Het merendeel van die sporen wordt lang bewaard en is met slimme software te doorzoeken en te analyseren om als bedrijf beter klantgerichte beslissingen te kunnen nemen. Dankzij hoge resolutie lenzen, digitale audio en sensoren, worden IP-camera’s in de toekomst steeds vaker de zintuigen voor Big Data & Business Intelligence. Deze ontwikkeling biedt ICT-resellers interessante kansen om hun klanten te adviseren en nieuwe oplossingen te leveren.

Klanten tellen en koopgedrag observeren

Een bekende ‘BI-toepassing’ van camera’s is het tellen van bezoekersaantallen in winkels, het herkennen van klanten en analyseren van hun bewegingen en productvoorkeuren. Via onzichtbare tellijnen kunnen slimme camera’s namelijk eenvoudig op hoge snelheid personen tellen en via heatmaps al hun bewegingen in beeld brengen. Bijvoorbeeld om retailmanagers inzicht te geven in hoeveel mensen binnen een uur of dag door welke ingang binnenkomen, uit welke richting en welke winkelschappen ze hebben bekeken? Die tellingen zijn automatisch te importeren in dag- of weekrapportages, voor het optimaliseren van de winkelinrichting en schapindeling, of betere planning van de dagelijkse personeelsbezetting. Onder de noemer van cameratoezicht gebeurt dit al vaker dan mensen beseffen. Die observaties leveren namelijk zoveel waardevolle marketinggegevens op, dat sinds kort ook Facebook aan het investeren is in retail camera’s die gezichten herkent en koppelt aan hun gebruikersprofiel.

Industrie- en zorgtoepassingen

IP-camera’s worden ook veel ingezet voor industriĆ«le toepassingen, onder andere om productieprocessen te monitoren en afwijkingen daarin te rapporteren. Dat kunnen camera’s nu eenmaal sneller en langduriger dan mensen. Door de hoge resolutie lens en digitale audio uit te breiden met temperatuur- en vochtigheidssensoren, zijn tevens de productie- en opslagcondities continu te volgen voor procesoptimalisaties. Andere toepassingen zien we in de zorg, waar IP-camera’s worden gebruikt om op afstand toezicht te kunnen houden bij patiĆ«nten, zonder hen te hoeven storen. Of om jonge moeders de hele dag van hun baby in de couveuse te laten genieten. Het aantal toepassingen is legio, omdat slimme IP-camera’s in steeds meer situaties onze ogen, oren en andere zintuigen kunnen vervangen om belangrijke bedrijfsinformatie te verzamelen. ICT-ontwikkelaars en resellers kunnen daarop inspelen door met hun BI-kennis en aanvullende softwaretoepassingen waarde toe te voegen voor klanten.

Wilt u dagelijks op de hoogte blijven van het laatste BI nieuws, surf dan naar het BI-platform: biplatform.nl en schrijf u in voor de nieuwsbrief.

aanmelden BI nieuwsbrief

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met datagedreven werken of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Neem contact met mij op

Fact sheet

Organisaties geholpen
___
Trainingen & workshops
___
Deelnemers opgeleid
___
Beoordeling klanten
8,9
Consultants & docenten
___
Kantoren
3
Jaar ervaring
17
EDIT POST