ProRail, Kadaster en Fietsenwinkel.nl in de finale Dutch BI & Data Science Award 2017

Spoorbeheerder ProRail, het Kadaster en International Bike Group (fietsenwinkel.nl) zijn de finalisten voor de Dutch BI & Data Science Award. Op 7 december strijden ze om de titel Slimste Organisatie van Nederland 2017.

De jury van de Dutch BI & Data Science Award koos deze finalisten na een besloten auditie waar zes geselecteerde organisaties zich mochten presenteren. Tijdens het congres ‘Intelligence at the speed of Business’ op 7 december in Nieuwegein zullen de finalisten proberen het publiek en vooral de jury te overtuigen dat ze recht hebben op de BI & Data Science Award 2017.

Naar het congres

Prorail

Het is volgens de jury indrukwekkend om te zien hoe ProRail experimenteert met data om spoorvertragingen tegen te gaan. Het bedrijf zit op bergen aan interessante data die wordt ingezet om de reiziger beter van dienst te zijn. Door slim gebruik te maken van nieuwe technologie zoals sensoren ziet de organisatie kans heel concrete en praktische problemen op te lossen. Zo realiseert ProRail een steeds grotere beschikbaarheid van het spoorwegnet door datagedreven aan storingspreventie te werken.

Kadaster

Dit is een klassieke organisatie die moderne techniek omarmt en daarmee voorkomt dat ze overbodig wordt, aldus de jury. Het Kadaster vindt zich opnieuw uit met data. Zo ziet de organisatie kans om zeer up-to-date kaarten te publiceren dan wel real time geografische informatie beschikbaar te stellen; een randvoorwaarde om veilig te kunnen werken in het dichtstbevolkte land van Europa. Het Kadaster helpt via zeer gedetailleerde datasets overheden en bedrijven grip te behouden op hun omgeving.

Fietsenwinkel.nl

De jury vindt dat het tot de verbeelding spreekt hoe een jong team door intelligent gebruik van data een klassieke bedrijfstak verandert. International Bike Group laat met Fietsenwinkel.nl zien hoe je door een heel sterke focus op data en online disruptie kunt veroorzaken in een bestaande branche en heel snel kunt groeien. Alle processen zijn in kaart gebracht en worden gemonitord met Business Intelligence (BI). Er is een overzichtelijke aantal scherpzinnige KPI’s geformuleerd die aangeven of de business goed draait. KPI’s die via feedback-mechanismen ook automatisch stuurbeslissingen genereren of voorstellen.

Selectie

De selectie voor deze prestigieuze prijs begon met een zogenoemde organisatie-IQ-test die door de kandidaten moest worden ingevuld en met een schriftelijke motivatie. Uit enkele tientallen aanmeldingen selecteerde de onafhankelijke vakjury zes organisaties die werden uitgenodigd voor een besloten auditie op maandag 9 oktober in Amersfoort. Daaruit werden vervolgens de drie finalisten gekozen.

Tiende editie

De Dutch BI  & Data Science Award wordt al sinds 2004 uitgereikt. Dit is de tiende editie. Eerdere winnaars waren onder meer KPN Mobiel (2005), Ahold (2008), Diakonessenhuis (2009), Coolblue (2012), Brandweer Amsterdam-Amstelland (2013) en Veiligheidsregio NHN (2015). De prijs is een initiatief van de Passionned Group en is bedoeld als een erkenning voor organisaties die hun informatiehuishouding op een zeer innovatieve, slimme en opvallende manier hebben ingericht. De winnaar mag zich de ‘Slimste organisatie van Nederland’ noemen.

Intelligente organisaties

Passionned Group is sinds 2004 specialist in het ontwerpen en implementeren van intelligente organisaties. Het is een onafhankelijk adviesbureau op het gebied van datagedreven werken, data science, big data en business intelligence. Ruim 25 ‘slimmer-werken-adviseurs’ helpen grote en kleine organisaties bij het kantelen naar een intelligente organisatie. Daarnaast is er de Passionned Academy met verschillende praktijkgerichte opleidingen en workshops en een kennisbank met diverse onderzoeken, boeken, artikelen en whitepapers.

Reacties op dit artikel

Joop van der Pluijm schreef op 02.11.2017 - 07:11:

Mijne heren

Op de site is niet duidelijk waar je je stem kunt uitbrengen. Ik kan het helaas niet vinden, terwijl ik wel mijn stem wil uitbrengen.

Wilt U het stembiljet wat duidelijker zichtbaar maken???

mvg

JP

Daan van Beek schreef op 02.11.2017 - 07:11:

Beste Joop,

Dank voor je tip. Hier kun je stemmen https://www.slimsteorganisatie.nl/wie-is-de-slimste-organisatie-van-2017-stem-nu/

Groet,
Daan

De 3 finalisten van de Dutch BI & Data Science Award 2017
EDIT POST