SAS kijkt naar voren | Predictive Analytics | SAS producten
Passionned Group is dé specialist in datagedreven werken, dashboards, KPI's, continu verbeteren, algoritmes, Artificial Intelligence en BI. Onze bevlogen en ervaren consultants helpen grotere en kleinere organisaties bij de kanteling naar een intelligente, datagedreven organisatie.

SAS kijkt naar voren: de droom van Jim Goodnight

Geschreven door

Een kijkje in de keuken

Recentelijk zijn alle topmensen van SAS in Marbella geweest om de “analisten” een kijkje in de keuken te geven. Daan van Beek, industrie expert en analist van Passionned Group was erbij om hun huidige en vooral hun toekomstige richtingen qua product door te nemen.

SAS heeft een andere kijk op Business Intelligence

Opvallend is dat SAS een andere kijk op Business Analytics heeft dan de meeste Business Intelligence tools leveranciers. Terwijl het product uitstekend in staat is om de omzet van afgelopen kwartaal te vergelijken met de omzet van één jaar eerder, gaat de nadruk van SAS veel meer richting de toekomst voorspellen – wat wij vroeger “beleidsondersteunende systemen” genoemd hebben.

Voorspellen is heel moeilijk, vooral richting de toekomst

Nobel prijs winnaar Niels Bohr heeft ooit gezegd “Prediction is very difficult, especially about the future” maar dat is wat SAS nu probeert te doen. Of liever gezegd zij proberen de klant te ondersteunen met business analytics in het bijsturen van het beleid.

Business Intelligence gaat nog veelal over het verleden

Bij Passionned hebben wij al lang gezegd dat het sturen van een organisatie, net zoals een auto, makkelijker gaat als je door het vooruit kijkt. Desondanks lijkt het erop dat 80% van de Business Intelligence systemen over het verleden gaat.

Droom van Jim Goodnight: intelligente systemen

Een van de dromen van oprichter en CEO van SAS, Jim Goodnight, is om intelligente systemen te bouwen, dat wil zeggen intelligentie inbouwen in transactionele systemen. SAS heeft hiervoor technologie ontwikkeld waar zeer complexe rekenmodellen, die normaal gesproken uren nodig hebben om tot een “advies” te komen, over duizenden processoren verspreid kunnen worden.

Hierdoor komt het antwoord letterlijk binnen seconden, wat snel genoeg is om allerlei varianten door te kunnen rekenen en te kunnen zeggen – wat zouden de consequenties zijn van deze actie, en wat zouden zij zijn als wij het anders zouden doen?

Is de markt er klaar voor?

Het lijkt een goed idee van SAS, het is echter nog niet duidelijk of de markt hier klaar voor is. Maar het is heel leuk bedacht.

De mogelijkheden van SAS producten uitgebreid besproken

Daan van Beek is managing director van Passionned Group en als analist verantwoordelijk voor de Business Intelligence Tools Survey en de ETL Tools & Data Integratie Survey. In beide surveys worden de mogelijkheden van SAS producten uitgebreid besproken en op tientallen criteria vergeleken met de producten van andere BI leveranciers.

Reageer op dit artikel van Daan van Beek

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een selectie van onze klanten

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met sas kijkt naar voren (predictive analytics) of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Daan van Beek, Managing Director

DAAN VAN BEEK MSc

Managing Director & auteur van 'De intelligente, datagedreven organisatie'

neem contact met mij op

Fact sheet

Organisaties geholpen
___
Trainingen & workshops
___
Deelnemers opgeleid
___
Beoordeling klanten
8,9
Consultants & docenten
___
Kantoren
3
Jaar ervaring
16
EDIT POST