Optimale afstemming | Business & ICT | Nauwelijks successen

Optimale afstemming tussen business en ICT

Geschreven door

Passionned Group is dé specialist in datagedreven werken. Onze bevlogen en ervaren consultants helpen grotere en kleinere organisaties bij de kanteling naar een intelligente, datagedreven organisatie. Om het jaar organiseren wij de prestigieuze prijs voor de Slimste organisatie van Nederland.

Er komt nog steeds weinig van terecht

Van een optimale afstemming tussen business en ICT komt nog steeds weinig terecht. Pogingen om op basis van een sterke(re) regie dit probleem uit de wereld te helpen leiden nauwelijks tot succes. Dit blijkt uit de resultaten van de ICT-besturingsscan van adviesbureau Berenschot. Deze scan is door ruim 100 organisaties ingevuld, van klein tot groot als privaat en publiek.

Afstemming tussen business en IT verbeteren

Van een optimale afstemming tussen business en ICT komt nog steeds weinig terecht

Slechts 16% van de respondenten geeft aan dat het ICT-regisseurs in hun organisatie is gelukt om de afstemming tussen business en ICT te verbeteren. Bovendien zegt bijna 50% dat de regie op ICT nog niet naar behoren functioneert. Volgens Berenschotadviseur Tom Pots komt dat vooral omdat regiefuncties vaak worden vervuld door dezelfde mensen die voorheen onderdeel van de ICT-afdeling waren. Zijn advies: “Aarzel niet om vers bloed van buiten aan te trekken bij de start van een regieorganisatie. Het succes van regie valt en staat met de juiste competenties en oriëntatie van de ICT-regisseurs.”

Niet over de juiste competenties beschikken

Bijna 80% van de ondervraagden geeft aan dat in hun organisatie de ICT-regisseurs niet over de juiste competenties en oriëntatie beschikken. Zij hebben vaak niet het vermogen om aan te sluiten bij de interne klanten. Terwijl juist die ICT-regisseurs zich zouden moeten richten op het verdiepen en verstevigen van langdurige en waarde creërende relaties met de interne klanten. Daarbij komt het aan op een zakelijke werkwijze, contracterend vermogen en een krachtige klantoriëntatie.

Ontwikkelen van regiecompetenties

De IT-governancescan laat ook zien dat organisaties beseffen dat regie belangrijk is. Uit de scan blijkt dat ongeveer 75% van de organisatie inmiddels ICT-regisseurs hebben en dat in circa 60% van de organisaties er steeds meer aandacht is voor het ontwikkelen van de juiste regie-competenties. Tom Pots: “Organisaties weten dat regie op ICT steeds belangrijker wordt, maar zien ook dat de resultaten achterblijven bij de verwachtingen. Leid interne mensen zoveel mogelijk op én selecteer streng aan de poort. Alleen dan heeft regie de kans om de afstemming tussen business en ICT ook daadwerkelijk te verbeteren.

Gratis online IT scan

Om een beeld te krijgen van de regisserende rol kunnen organisaties deelnemen aan de gratis online ICT-besturingsscan. Die wordt sinds 2011 gehouden, is gebaseerd op het IT-governancemodel van Berenschot en maakt de kwaliteit en volwassenheid van de ICT-besturing van een organisatie inzichtelijk. De resultaten worden direct na het invullen toegestuurd.

Wilt u dagelijks op de hoogte blijven van het laatste IT nieuws, surf dan naar het informatie platform voor C-Level executive-people.nl.

aanmelden IT nieuwsbrief

Reageer op dit artikel van Daan van Beek

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een selectie van onze klanten

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met optimale afstemming (business & ict) of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Daan van Beek, Managing Director

DAAN VAN BEEK MSc

Managing Director & auteur van 'De intelligente organisatie' (6e druk)

neem contact met mij op

Fact sheet

Aantal organisaties geholpen
1060
Aantal trainingen & workshops
1061
Aantal deelnemers opgeleid
1062
Gemiddelde klantervaring
8,9
Aantal consultants & docenten
1063
Aantal kantoren
3
Aantal jaren actief
14