Business Intelligence 3.0 | Real-time business transparantie

7 trends in Business Intelligence

Geschreven door

Passionned Group is dé specialist in datagedreven werken. Onze bevlogen en ervaren consultants helpen grotere en kleinere organisaties bij de kanteling naar een intelligente, datagedreven organisatie. Om het jaar organiseren wij de prestigieuze prijs voor de Slimste organisatie van Nederland.

Tool voor ondersteuning

Business Intelligence kwam twintig jaar geleden op de markt als tool ter ondersteuning van de besluitvorming. Oorspronkelijk werd Business Intelligence gezien als het domein van analisten en board-level executives, maar langzaam heeft het zich ontwikkeld tot een hulpmiddel voor iedereen.

Besluitvormers op alle niveaus

Bedrijven zijn tot het besef gekomen dat besluitvormers op alle niveaus en op alle afdelingen toegang nodig hebben tot actuele, relevante informatie. Voortbordurend op deze algemene trend, 7 gerelateerde trends op het gebied van Business Intelligence.

1. Het toegankelijk maken van bedrijfssoftware

Vandaag de dag zien we een sterke verschuiving naar het toegankelijk maken van bedrijfssoftware. Gebruikerseisen dezelfde snelheid en hetzelfde gebruikersgemak van hun Business Intelligence software op de werkplek als bijvoorbeeld het gemak van Google privé.

2. Adaptatie van Business Intelligence door gebruikersinterface

De ontwikkeling van betere gebruikersinterfaces wordt gedreven door de behoefte aan een eenvoudig te gebruiken oplossing. Eenvoud om data te analyseren en om te zetten in informatie die de antwoorden geeft die de gebruiker nodig heeft.

3. Business Intelligence 3.0?

De nieuwe generatie BI tools vermijdt omslachtige, complexe technologie en concentreert zich op het maken van een intuïtief en rendabel proces. Deze nieuwste golf van BI bedient de generatie die de technologie begrijpt en hongerig is naar informatie. Gekenmerkt door baanbrekende features, zoals in-memory en associatieve analyses, moet Business Intelligence groeien naar een meer ‘self-service’ aanpak van rapportage en analyse. Hiermee kunnen ook niet-technische gebruikers informatie combineren voor een compleet overzicht en analyse.

4. Zakelijke gebruikers, business goals

Business Intelligence zal niet langer in handen zijn van de financiële en IT-afdeling. Sales, marketing en HR worden de nieuwe gebruikers van Business Intelligence. Door de informatie in handen van de zakelijke gebruikers te leggen, zijn de effecten allesomvattend, van efficiency in de supply chain tot het bevorderen van patiëntenzorg op de eerste hulp.

5. Intuïtieve intelligentie

Analyses helpen zakelijke gebruikers beslissingen te nemen. Data en analyses zullen de kern vormen in de strategie om te differentiëren, te innoveren en de concurrentie voor te blijven in de nieuwe hedendaagse zakelijke omgeving. Technologieën zijn beter in staat als basis van change management te fungeren, omdat zij intuïtief te gebruiken zijn.

6. Realtime transparantie

Gebrek aan zichtbaarheid heeft geleid tot gemiste kansen en een cultuur waarin niemand verantwoordelijk is. Transparantie moet juist op individueel niveau spelen. Door mensen te laten zien wat de gevolgen zijn van hun prestaties en ze te motiveren door middel van een dashboard die een eenvoudig af te lezen grafische weergave biedt van de statistieken die voor hen het belangrijkst zijn en een holistische visie op de business geeft.

De mogelijkheid om financiële maatstaven, zoals winst-en verliesrekening, cash flow en het grootboek te beoordelen is niets nieuws en ook operationele statistieken, zoals de toewijzing van middelen en de productieplanning komen steeds vaker voor. Echt nieuw zijn de mogelijkheden om nieuwe statistieken over marktvoorwaarden of externe factoren, zoals de invoer- en uitvoerrechten, te beoordelen. In het nieuwe decennium zullen zelfs sociale statistieken meetbaar worden.

7. Interactieve mobiele BI

Vorig jaar nam de vraag naar informatie ‘onderweg’ snel toe. Door de toename van het gebruik van smartphones worden nu ook de interactieve analysemogelijkheden en de wens direct de juiste informatie te ontvangen vereisten van Business Intelligence. Kortom Business Intelligence is voor iedereen en is nog volop in beweging. Het lijkt erop dat wat je ook wilt bereiken, de nieuwe visie op BI de oplossing biedt.

Rogier Verheij, Vice President Benelux & Eastern Europe bij QlikTech

Reageer op dit artikel van Daan van Beek

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een selectie van onze klanten

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met business intelligence 3.0 (real-time business transparantie) of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Daan van Beek, Managing Director

DAAN VAN BEEK MSc

Managing Director & auteur van 'De intelligente, datagedreven organisatie'

neem contact met mij op

Fact sheet

Organisaties geholpen
___
Trainingen & workshops
___
Deelnemers opgeleid
___
Beoordeling klanten
8,8
Consultants & docenten
___
Kantoren
3
Jaar ervaring
15