Grijp je kans om de prestigieuze Dutch BI & Data Science Award 2024 te winnen

Inhoudsopgave
9,6 / 10

Elke organisatie in Nederland met meer dan 50 medewerkers kan zich inschrijven voor de Dutch BI & Data Science Award 2024, een felbegeerde prijs die Passionned Group in samenwerking met partners tweejaarlijks uitreikt aan de ‘Slimste organisatie van Nederland’. Een deskundige, onafhankelijke jury met vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, de wetenschap, aangevuld met andere experts, voert de eerste selectie uit, stelt een shortlist op en komt uiteindelijk tot een finaal oordeel. De vorige editie werd uiteindelijk na een spannende eindstrijd tussen drie finalisten gewonnen door Pon, bekend van Volkswagen, Audi, Porsche, Gazelle en Caterpillar. Laat jouw organisatie nu kosteloos beoordelen door zeer ervaren experts en wetenschappers en maak gelijk kans op deze prestigieuze award.

Werk jij voor een slimme organisatie?

Is jouw bedrijf goed bezig met data en (generatieve) AI? Check dan hier of jouw organisatie in aanmerkingen zou kunnen komen voor nominatie. Misschien ben je er niet zo van bewust, maar slimme organisaties kunnen ook opereren in de luwte.

 1. Maakt jouw bedrijf slim gebruik van data, AI-technologie en is zij heel wendbaar?
 2. Maken jullie slim gebruik van informatie over processen, klanten of concurrenten?
 3. Is jouw bedrijf heel innovatief bezig met Data Science, big data en/of analytics?
 4. Is er een uitgekiende strategie die werkt en die met data, AI en algoritmes wordt ondersteund?
 5. Loopt je bedrijf voorop in de branche en geniet het een concurrentievoordeel dankzij BI of AI?

Dan is dit de perfecte aanleiding om jouw bedrijf op te geven voor de spannende competitie en door te dringen tot de finale. Nomineer jouw organisatie voor de huidige editie van de Dutch BI & Data Science Award.

Hoe scoort jouw organisatie op de 4 belangrijkste selectiecriteria?

Jouw inzending wordt onder andere beoordeeld aan de hand van de motivatie en de antwoorden op een vragenlijst met ongeveer 50 meerkeuzevragen. Deze hebben onder meer betrekking op de vier thema’s zoals weergegeven in onderstaande afbeelding.

4 sleutelconcepten Intelligente organisaties
Figuur 1: De vier sleutelconcepten van intelligente, datagedreven organisaties

Maar ook als jouw bedrijf een zeer succesvol BI-, AI- of Data Science-project heeft voltooid, of een opzienbarend Big Data-traject met verrassend nieuwe inzichten heeft doorlopen, kun je meedingen naar de award.

vul de vragenlijst direct in

Ben je slimmer of even slim als?

Veel organisaties wisten de afgelopen jaren al door te dringen tot de finale:

 • Pon
 • Albert Heijn
 • Veiligheidsregio Noord-Holland-Noord
 • Brandweer Amsterdam-Amstelland
 • Coolblue
 • De Hypotheekshop
 • Buurtzorg Nederland
 • Ricoh
 • DSM
 • KPN
 • Festo
 • HelloRider
 • CZ Actief in Gezondheid
 • T-Mobile
 • Kadaster

Denk je dat jouw organisatie slimmer is dan deze organisaties of minstens even intelligent? Nomineer haar dan voor de Dutch BI & Data Science Award 2024. De onafhankelijke jury moedigt innovatieve, datagedreven organisaties aan om zich te nomineren en deel te nemen aan deze spannende wedstrijd.

Let op: adviesorganisaties, IT-leveranciers en intermediairs zijn uitgesloten van deelname maar worden wel uitgenodigd om hun allerslimste klanten te nomineren.

De prijs voor de winnende organisatie

Vanaf 2009 is deze uil in 3D ingescand en geholograveerd in glas.De eerste prijs uit de vroege jaren van de Dutch BI & Data Science Award bestond uit een prachtige, door kunstenaar Bert Denneman uniek vormgegeven bronzen uil van 25 cm hoog, een vogel die symbool staat voor dynamiek, wijsheid en intelligente actie. Vanaf 2009 is de prijs anders vormgegeven. De uil is ingescand en geholograveerd in glas, nu gelijkend op het logo van de award. Zo wordt een natuurlijk eigentijds design verkregen met enkele oorspronkelijke elementen.

Maar het allerbelangrijkste is misschien wel dat je organisatie bij het winnen in de spotlights komt te staan en je met de eer mag strijken van de titel ‘Slimste organisatie van Nederland’.

Onder de deelnemers verloten wij ook exemplaren van de nieuwste druk van het managementboek ‘De intelligente, datagedreven organisatie: het handboek voor Artificial Intelligence, BI en data science’. In dit boek leggen we het principe van intelligente organisaties uit vanuit het perspectief van de bedrijfsvoering en technologie.

aanmelden

Onafhankelijke jury

De juryleden van de Dutch BI & Data Science Award zijn volstrekt onafhankelijk en hebben geen (commerciële) banden of relaties met de genomineerde organisaties. Na uitreiking van de award wordt de vertegenwoordiger van de winnende organisatie uitgenodigd zitting te nemen in de jury die bij de volgende editie meehelpt om de inzendingen te beoordelen. De zittingstermijn van die voormalige award-winnaar is twee jaar. Hiermee is de onafhankelijkheid volledig gewaarborgd.

Bekijk de jury

Hoe verloopt de procedure verder?

De jury onderzoekt de beste inzendingen en vraagt organisaties aanvullende informatie te verstrekken. Uit die inzendingen selecteert de jury vervolgens zes organisaties op basis van een uitgebreide analyse. In de pers worden deze organisaties bekendgemaakt als officiële kandidaten voor de titel ‘Slimste organisatie van Nederland’. Die kandidaten doen in oktober 2024 auditie voor de jury. Die nomineert daarvan drie organisaties die op donderdag 12 december 2024 hun kandidatuur voor het publiek mogen verdedigen. De jury roept dan de winnaar uit.

schrijf jouw organisatie in

De uitreiking bijwonen?

Op donderdag 12 december 2024, tijdens het symposium ‘De AI revolutie: hoe win je met data science’ bieden wij jou een unieke kans om een kijkje achter de schermen te nemen bij de drie allerslimste organisaties van 2024. Wil je je alvast aanmelden voor de uitreiking en het congres? Klik dan hier om je deelname direct door te geven.

Feiten & Cijfers

De Dutch BI & Data Science Award bestaat nu bijna 20 jaar. Hier vind je alle informatie van de finalisten en winnaars van voorgaande edities inclusief de juryverantwoording.

bij vragen neem hier contact op

Reviews over Dutch BI & Data Science Award 2024

Aantal reviews: 10Gemiddelde score: 9,6 / 10
10 / 10
Martin Smeekes | Veiligheidsregio Noord-Holland Noord | 5 mei 2023

Het meedoen aan de Dutch BI & Data Science Award met ons Call to Balloon project vanuit de Veiligheidsregio NHN was een goede zet.

Ons medisch project ging over het meten van de tijd tussen 112 bellen, ambulance-inzet en het dotteren door de cardioloog in het ziekenhuis. De gebruikte dashboards geven op individueel en groepsniveau de mogelijkheid verbeteringen door te voeren en tijd te winnen en een betere patientuitkomst te bereiken.

Het project bleek uitvoerbaar op de schaal van onze Veiligheidsregio Noord-Holland Noord en succesvol en het was belangrijk om er landelijk aandacht voor te genereren. Nu 7,5 jaar na het winnen van de award is deze werkwijze in heel Nederland ingevoerd niet alleen bij hartinfarcten maar ook bij beroertes en wordt het door steeds meer Europese landen overgenomen.

Dat is eigenlijk heel snel gegaan. Meestal heb je in een land 10 jaar nodig om een bewezen methode breed ingevoerd te krijgen en nu zitten we binnen 7,5 jaar al op de schaal van Europa met brede aandacht en invoering. De Dutch BI & Data Science Award winnen heeft erg geholpen bij het genereren van de brede aandacht voor ons initiatief.

schrijf je ook in
10 / 10
René Melchers | Politie | 15 april 2023

De Politie heeft met veel plezier meegedaan aan de Dutch BI & Data Science Award en is trotst op een hele mooie finale plaats. Wij waren onder de indruk van de andere deelnemers en hebben daar ook weer veel van geleerd. De award is een mooi podium en biedt tegelijkertijd een gelegenheid om een kijkje in de keuken te krijgen bij andere organisaties.

schrijf je ook in
8 / 10
Iris Lopes | Partner | SpendLab | 7 april 2023

De erkenning tot uitroeping van de top – 3 slimste bedrijven van Nederland is niet alleen een beloning voor de inzet en prestaties van SpendLab, maar benadrukt ook de enorme meerwaarde dat ons bedrijf biedt aan klanten en partners. Bovendien heeft het winnen van deze erkenning intern bij SpendLab geleid tot een verhoogd gevoel van samenhang en trots, terwijl ons bedrijf tegelijkertijd heeft kunnen genieten van de uitdagende en inspirerende ervaring van het ontwikkelen en implementeren van baanbrekende ideeën en concepten. Kortom, de erkenning als een van de top-3 slimste bedrijven van Nederland in 2021 is een belangrijke mijlpaal voor SpendLab en onderstreept de unieke meerwaarde waar we staan en te bieden hebben aan klanten, partners en werknemers.

schrijf je ook in
10 / 10
Pieter Zwart | CEO | Coolblue | 30 maart 2023

Ik ben ongelofelijk blij en sprakeloos; een bevestiging van het werk dat we hebben verzet. Voor ons grote doel, klanten tevreden krijgen en houden, hebben we erkenning gekregen. Business Intelligence is daarbij een zeer belangrijk instrument. We zijn apetrots.

schrijf je ook in
10 / 10
Ralf de Haan | Pon | 25 februari 2023

Het winnen van de Dutch BI & Data Science Award is niet alleen een bekroning op het werk voor alle teams die erbij betrokken zijn, maar zorgt ook voor een extra enthousiaste lading binnen de organisatie. Data & Analytics leeft al enorm maar door deze award en de communicatie die we er intern aan hebben gegeven merken we dat veel Pon bedrijven mee willen rijden op deze snelle trein. Daarnaast is het hele proces goed geregeld, zit er een deskundige jury en heeft het een mooi bereik. Het voorbereiden op de pitches en het horen van andere verhalen maakt je ook weer positief kritisch op je eigen ontwikkelingen, progressie en vooral ook uitdagingen. Kortom, goede ervaring met een mooi resultaat.

schrijf je ook in
10 / 10
Michiel Valk | CIO | KPN Mobiel | 19 januari 2023

Het winnen van de Dutch BI & Data Science Award was voor ons een mooie bekroning op ons werk voor het Customer Lifecycle Management programma van KPN Mobiel. We hebben daarnaast goede feedback gekregen waarmee we diverse punten in onze aanpak hebben aangescherpt.

schrijf je ook in
10 / 10
William Mimpen | Ricoh Nederland | 19 januari 2023

Binnen Ricoh Nederland zijn we al geruime tijd bezig om met behulp van Business Intelligence de juiste manier te vinden om onze strategie te realiseren, processen te optimaliseren en onze prestaties te verbeteren. Als bedrijf zochten we een manier om onze stappen op dit gebied te toetsen en daar waar nodig bij te stellen. Dat was voor ons de aanleiding om mee te doen aan de Dutch BI & Data Science Award. De feedback die we ontvingen dwong ons om kritisch te kijken hoe we BI ingevoerd hadden. Maar belangrijker, de feedback was voorzien van goede en bruikbare adviezen, waardoor we snel verbeterslagen konden maken. Dat dit uiteindelijk leidde tot nominatie en een eerste prijs, gaf een extra stimulans.

Om BI, zoals ingevoerd bij Ricoh NL, te mogen verdedigen voor zowel een vak- als publieksjury, zet je extra op scherp. En ondanks het meedoen aan de BI Awards, zijn we nog steeds niet klaar en gaan we met veel energie verder met het verbeteren van onze prestaties.

schrijf je ook in
10 / 10
Erwin van Dongen | Manager BI | CZ Zorgverzekeraar | 19 januari 2023

Deelname aan de BI & Data Science Award heeft een goed beeld gegeven hoe het er binnen CZ op het gebied van BI voor staat. Hieruit bleek dat we zeker op de goede weg zijn, maar het bood ook een aantal interessante aanknopingspunten voor verdere verbeteringen. Met name het sturen op resultaten en elkaar hierop aanspreken en meer gebruikmaken van externe informatiebronnen krijgen nu extra aandacht. Door hier actief mee aan de slag te gaan, kunnen we mogelijk onze 2e plaats in 2006 omzetten in een 1e plek in de nabije toekomst.

schrijf je ook in
8 / 10
Emiel van Bockel | Centraal Boekhuis | 19 januari 2023

Het winnen van de Dutch BI & Data Science Award Publieksprijs zie ik als een hele mooie bekroning op het werk dat we samen, collega’s en klanten, hebben gerealiseerd. Met als bijzondere spin-off dat er zowel binnen als buiten Centraal Boekhuis veel belangstelling is ontstaan voor de wijze waarop wij het succes hebben weten te realiseren. Dat is goed voor Centraal Boekhuis en het bevestigt dat we op de goede weg zitten. Door het winnen van de publieksprijs is Business Intelligence nog prominenter op de kaart gezet. Dit stimuleert de verdere uitbouw, vormgeving en professionalisering van Business Intelligence, zowel binnen de organisatie als voor de klanten van Centraal Boekhuis. Daarom delen we samen in het succes.

schrijf je ook in
10 / 10
Egbert Dijkstra | Deltiq | voormalig director BI Ahold | 2 januari 2023

Het voordeel van deelname is dat je je eigen werk door deskundigen van buiten kritisch kunt laten beoordelen. Een jury van vakbroeders stelt met kennis van zaken de vragen waar je binnen je eigen organisatie vaak niet aan denkt. Dat is iets waar je veel van kunt leren.


schrijf je ook in
Plaats een review

Geef je mening over dit product, artikel of dienst

Waardering
Dit veld is verplicht!
Naam Dit veld is verplicht!optioneel
E-mail Dit veld is verplicht!optioneel
Organisatie Dit veld is verplicht!optioneel
Je mening in enkele zinnen Dit veld is verplicht!
Review verzenden
Het formulier bevat fouten.

Dit vind je misschien ook interessant

Uitgelichte afbeelding De Dutch BI & Data Science Award in de media
De Dutch BI & Data Science Award in de media
Uitgelichte afbeelding Nominatieperiode voor de Dutch BI & Data Science Award 2024 geopend
Nominatieperiode voor de Dutch BI & Data Science Award 2024 geopend
Uitgelichte afbeelding Juryrapport Dutch BI & Data Science Award 2021
Juryrapport Dutch BI & Data Science Award 2021

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met jouw datagedreven organisatie in de spotlight zetten of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Foto Daan van Beek - Business PartnerDAAN VAN BEEK MScBusiness Partner

Neem contact met mij op

Fact sheet

___
klanten
___
trainingen & workshops
___
mensen opgeleid
9,6
klanttevredenheid
___
consultants & docenten
3
kantoren
19
jaar ervaring