Dutch BI & Data Science Award™

Dutch BI & Data Science Award 2023

Business Partner
Door: Daan van Beek MSc
Business Partner
Voor intelligente, datagedreven organisaties waar data voortaan de dienst uitmaakt
Dutch BI & Data Science Award 2023 | Voor slimme organisaties

De jury bestaat uit managers, wetenschappers en experts

Elke organisatie in Nederland met meer dan 50 medewerkers kan zich inschrijven voor de Dutch BI & Data Science Award 2023, een felbegeerde prijs die Passionned Group in samenwerking met partners tweejaarlijks uitreikt aan de ‘Slimste organisatie van Nederland’. Een deskundige, onafhankelijke jury met vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, de wetenschap, aangevuld met andere experts, voert de eerste selectie uit, stelt een shortlist op en komt uiteindelijk tot een finaal oordeel.

9,6 op basis van 10 reviews

Werk jij voor een slimme organisatie?

Is jouw bedrijf goed bezig met data en AI? Check dan hier of jouw organisatie in aanmerkingen zou kunnen komen voor nominatie. Misschien ben je er niet zo van bewust, maar slimme organisaties kunnen ook opereren in de luwte.

  1. Maakt jouw bedrijf slim gebruik van data, AI-technologie en is zij heel wendbaar?
  2. Maken jullie slim gebruik van informatie over jouw processen, klanten of concurrenten?
  3. Is jouw bedrijf heel innovatief bezig met Data Science, big data en/of analytics?
  4. Is er een uitgekiende strategie die werkt en die met data, algoritmes en informatie wordt ondersteund?
  5. Loopt je bedrijf voorop in de branche en geniet het een concurrentievoordeel dankzij BI of AI?

Dan is dit de perfecte aanleiding om jouw bedrijf op te geven voor de spannende competitie en door te dringen tot de finale. Nomineer jouw organisatie voor de volgende editie van de Dutch BI & Data Science Award.

Hoe scoort jouw organisatie op de 4 belangrijkste selectiecriteria?

Jouw inzending wordt onder andere beoordeeld aan de hand van de motivatie en de antwoorden op een vragenlijst met ongeveer 50 meerkeuzevragen. Deze hebben onder meer betrekking op de vier thema’s zoals weergegeven in onderstaande afbeelding.

4 sleutelconcepten Intelligente organisaties
Figuur 1: De vier sleutelconcepten van intelligente, datagedreven organisaties

Maar ook als jouw bedrijf een zeer succesvol BI-, AI- of Data Science-project heeft voltooid, of een opzienbarend Big Data-traject met verrassend nieuwe inzichten heeft doorlopen, kun je meedingen naar de award.

Ben je slimmer of even slim als?

Veel organisaties wisten de afgelopen jaren al door te dringen tot de finale: Pon, Veiligheidsregio Noord-Holland-Noord, de Brandweer A’dam, Coolblue, De Hypotheekshop, Buurtzorg Nederland, Albert Heijn, Ricoh, DSM, Festo, HelloRider, CZ Actief in Gezondheid, T-Mobile en het Kadaster. Denk je dat jouw organisatie slimmer is dan deze organisaties of minstens even intelligent? Nomineer haar dan voor de volgende editie van de Dutch BI & Data Science Award. De organisatie moedigt innovatieve organisaties aan om zich te nomineren en deel te nemen aan deze spannende wedstrijd. Let wel: adviesorganisaties, IT-leveranciers en intermediairs zijn uitgesloten van deelname.

Onafhankelijke jury

De juryleden van de Dutch BI & Data Science Award zijn volstrekt onafhankelijk en hebben geen (commerciële) banden of relaties met de genomineerde organisaties. Na uitreiking van de award wordt de vertegenwoordiger van de winnende organisatie uitgenodigd zitting te nemen in de jury die over twee jaar de volgende inzendingen gaat beoordelen. De zittingstermijn van die voormalige award-winnaar is twee jaar. Hiermee is de onafhankelijkheid volledig gewaarborgd.

Hoe verloopt de procedure verder?

De jury onderzoekt de beste inzendingen en vraagt organisaties aanvullende informatie te verstrekken. Uit die inzendingen selecteert de jury vervolgens zes organisaties op basis van een uitgebreide analyse. In de pers worden deze organisaties bekendgemaakt als officiële kandidaten voor de titel ‘Slimste organisatie van Nederland’. Die kandidaten doen na de zomer van 2023 auditie voor de jury. De jury nomineert daarvan drie organisaties die op donderdag 7 december aanstaande hun kandidatuur voor het publiek mogen verdedigen. De jury roept dan de winnaar uit.

schrijf jouw organisatie in

De uitreiking bijwonen?

Op donderdag 7 december 2023, tijdens het vakcongres ‘Intelligence at the speed of Business’ bieden wij jou een unieke kans om een kijkje achter de schermen te nemen bij de drie allerslimste organisaties van 2023. Wil je je alvast aanmelden voor de uitreiking en het congres? Klik dan hier om je deelname direct door te geven.

Feiten & Cijfers

Reviews over Dutch BI & Data Science Award 2023

Martin Smeekes | Veiligheidsregio Noord-Holland Noord | 5 mei 2023

Het meedoen aan de Dutch BI & Data Science Award met ons Call to Balloon project vanuit de Veiligheidsregio NHN was een goede zet.

Ons medisch project ging over het meten van de tijd tussen 112 bellen, ambulance-inzet en het dotteren door de cardioloog in het ziekenhuis. De gebruikte dashboards geven op individueel en groepsniveau de mogelijkheid verbeteringen door te voeren en tijd te winnen en een betere patientuitkomst te bereiken.

Het project bleek uitvoerbaar op de schaal van onze Veiligheidsregio Noord-Holland Noord en succesvol en het was belangrijk om er landelijk aandacht voor te genereren. Nu 7,5 jaar na het winnen van de award is deze werkwijze in heel Nederland ingevoerd niet alleen bij hartinfarcten maar ook bij beroertes en wordt het door steeds meer Europese landen overgenomen.

Dat is eigenlijk heel snel gegaan. Meestal heb je in een land 10 jaar nodig om een bewezen methode breed ingevoerd te krijgen en nu zitten we binnen 7,5 jaar al op de schaal van Europa met brede aandacht en invoering. De Dutch BI & Data Science Award winnen heeft erg geholpen bij het genereren van de brede aandacht voor ons initiatief.

neem contact met ons op
René Melchers | Politie | 15 april 2023

De Politie heeft met veel plezier meegedaan aan de Dutch BI & Data Science Award en is trotst op een hele mooie finale plaats. Wij waren onder de indruk van de andere deelnemers en hebben daar ook weer veel van geleerd. De award is een mooi podium en biedt tegelijkertijd een gelegenheid om een kijkje in de keuken te krijgen bij andere organisaties.

neem contact met ons op
Iris Lopes | Partner | SpendLab | 7 april 2023

De erkenning tot uitroeping van de top – 3 slimste bedrijven van Nederland is niet alleen een beloning voor de inzet en prestaties van SpendLab, maar benadrukt ook de enorme meerwaarde dat ons bedrijf biedt aan klanten en partners. Bovendien heeft het winnen van deze erkenning intern bij SpendLab geleid tot een verhoogd gevoel van samenhang en trots, terwijl ons bedrijf tegelijkertijd heeft kunnen genieten van de uitdagende en inspirerende ervaring van het ontwikkelen en implementeren van baanbrekende ideeën en concepten. Kortom, de erkenning als een van de top-3 slimste bedrijven van Nederland in 2021 is een belangrijke mijlpaal voor SpendLab en onderstreept de unieke meerwaarde waar we staan en te bieden hebben aan klanten, partners en werknemers.

neem contact met ons op
Pieter Zwart | CEO | Coolblue | 30 maart 2023

Ik ben ongelofelijk blij en sprakeloos; een bevestiging van het werk dat we hebben verzet. Voor ons grote doel, klanten tevreden krijgen en houden, hebben we erkenning gekregen. Business Intelligence is daarbij een zeer belangrijk instrument. We zijn apetrots.

neem contact met ons op
Ralf de Haan | Pon | 25 februari 2023

Het winnen van de Dutch BI & Data Science Award is niet alleen een bekroning op het werk voor alle teams die erbij betrokken zijn, maar zorgt ook voor een extra enthousiaste lading binnen de organisatie. Data & Analytics leeft al enorm maar door deze award en de communicatie die we er intern aan hebben gegeven merken we dat veel Pon bedrijven mee willen rijden op deze snelle trein. Daarnaast is het hele proces goed geregeld, zit er een deskundige jury en heeft het een mooi bereik. Het voorbereiden op de pitches en het horen van andere verhalen maakt je ook weer positief kritisch op je eigen ontwikkelingen, progressie en vooral ook uitdagingen. Kortom, goede ervaring met een mooi resultaat.

neem contact met ons op
Toon alle reviews Plaats een review

Geef je mening over dit product, artikel of dienst

Dit veld is verplicht!
Dit veld is verplicht!optioneel
Dit veld is verplicht!optioneel
Dit veld is verplicht!optioneel
Dit veld is verplicht!
Review verzendenHet formulier bevat fouten.

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met de kandidatuur en de voorbereiding op de BI Award of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Daan van Beek - Business Partner

DAAN VAN BEEK MSc

Business Partner

Neem contact met mij op

Fact sheet

Organisaties geholpen ___
Trainingen & workshops ___
Deelnemers opgeleid ___
Beoordeling klanten 9,6
Consultants & docenten ___
Kantoren 3
Jaar ervaring 18