Dutch BI & Data Science Award™

Dutch BI & Data Science Award 2023

Elke organisatie in Nederland met meer dan 50 medewerkers kan zich inschrijven voor de Dutch BI & Data Science Award 2023, een felbegeerde prijs die Passionned Group in samenwerking met partners tweejaarlijks uitreikt aan de ‘Slimste organisatie van Nederland’. Een deskundige, onafhankelijke jury met vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, de wetenschap, aangevuld met andere experts, voert de eerste selectie uit, stelt een shortlist op en komt uiteindelijk tot een finaal oordeel.

De Dutch BI & Data Science Award 2023 in een notendop.

✓ een deskundige, onafhankelijke jury
✓ een gratis IQ-test voor elke organisatie
✓ spannende auditie + feestelijke uitreiking
✓ objectieve toets van jouw businessmodel

Meld je direct aan

De jury bestaat uit managers, wetenschappers en experts

Hoe scoort jouw organisatie op de 4 belangrijkste selectiecriteria?

4 sleutelconcepten Intelligente organisaties
Figuur 1: De vier sleutelconcepten van intelligente, datagedreven organisaties

Jouw inzending wordt onder andere beoordeeld aan de hand van de motivatie en de antwoorden op een vragenlijst met ongeveer 50 meerkeuzevragen. Deze hebben onder meer betrekking op de vier thema’s zoals weergegeven in onderstaande afbeelding. Maar ook als jouw bedrijf een zeer succesvol BI-, AI- of Data Science-project heeft voltooid, of een opzienbarend Big Data-traject met verrassend nieuwe inzichten heeft doorlopen, kun je meedingen naar de award.

Werk jij voor een slimme organisatie?

  1. Maakt jouw bedrijf slim gebruik van data, AI-technologie en is zij heel wendbaar?
  2. Maken jullie slim gebruik van informatie over jouw processen, klanten of concurrenten?
  3. Is jouw bedrijf heel innovatief bezig met Data Science, big data en/of analytics?
  4. Is er een uitgekiende strategie die werkt en met data, algoritmes en informatie wordt ondersteund?
  5. Loopt je bedrijf voorop in de branche en geniet het een concurrentievoordeel dankzij BI of AI?

Dan is dit de perfecte aanleiding om jouw bedrijf op te geven voor de spannende competitie en door te dringen tot de finale. Nomineer jouw organisatie voor de volgende editie van de Dutch BI & Data Science Award.

Ben je slimmer of even slim als?

Veel organisaties wisten de afgelopen jaren al door te dringen tot de finale: Veiligheidsregio Noord-Holland-Noord, de Brandweer A’dam, Coolblue, De Hypotheekshop, Buurtzorg Nederland, Albert Heijn, Ricoh, DSM, Festo, CZ Actief in Gezondheid, T-Mobile en het Kadaster. Denk je dat jouw organisatie slimmer is dan deze organisaties of minstens even intelligent? Nomineer haar dan voor de volgende editie van de Dutch BI & Data Science Award.

Hoe verloopt de procedure verder?

De jury onderzoekt de beste inzendingen en vraagt organisaties aanvullende informatie te verstrekken. Uit die inzendingen selecteert de jury vervolgens zes organisaties op basis van een uitgebreide analyse. In de pers worden deze organisaties bekendgemaakt als officiële kandidaten voor de titel ‘Slimste organisatie van Nederland’. Die kandidaten doen na de zomer van 2023 auditie voor de jury. De jury nomineert daarvan drie organisaties die op donderdag 7 december aanstaande hun kandidatuur voor het publiek mogen verdedigen. De jury roept dan de winnaar uit.

schrijf jouw organisatie in

De uitreiking bijwonen?

Op donderdag 7 december 2023, tijdens het vakcongres ‘Intelligence at the speed of Business’ bieden wij jou een unieke kans om een kijkje achter de schermen te nemen bij de drie allerslimste organisaties van 2023. Wil je je alvast aanmelden voor de uitreiking en het congres? Klik dan hier om je deelname direct door te geven.

Feiten & Cijfers

Reviews over Dutch BI & Data Science Award 2023

Michiel Valk | CIO | KPN Mobiel | 19 januari 2023

Het winnen van de Dutch BI & Data Science Award was voor ons een mooie bekroning op ons werk voor het Customer Lifecycle Management programma van KPN Mobiel. We hebben daarnaast goede feedback gekregen waarmee we diverse punten in onze aanpak hebben aangescherpt.

neem contact met ons op
William Mimpen | Ricoh Nederland | 19 januari 2023

Binnen Ricoh Nederland zijn we al geruime tijd bezig om met behulp van Business Intelligence de juiste manier te vinden om onze strategie te realiseren, processen te optimaliseren en onze prestaties te verbeteren. Als bedrijf zochten we een manier om onze stappen op dit gebied te toetsen en daar waar nodig bij te stellen. Dat was voor ons de aanleiding om mee te doen aan de Dutch BI & Data Science Award. De feedback die we ontvingen dwong ons om kritisch te kijken hoe we BI ingevoerd hadden. Maar belangrijker, de feedback was voorzien van goede en bruikbare adviezen, waardoor we snel verbeterslagen konden maken. Dat dit uiteindelijk leidde tot nominatie en een eerste prijs, gaf een extra stimulans.

Om BI, zoals ingevoerd bij Ricoh NL, te mogen verdedigen voor zowel een vak- als publieksjury, zet je extra op scherp. En ondanks het meedoen aan de BI Awards, zijn we nog steeds niet klaar en gaan we met veel energie verder met het verbeteren van onze prestaties.

neem contact met ons op
Erwin van Dongen | Manager BI | CZ Zorgverzekeraar | 19 januari 2023

Deelname aan de BI & Data Science Award heeft een goed beeld gegeven hoe het er binnen CZ op het gebied van BI voor staat. Hieruit bleek dat we zeker op de goede weg zijn, maar het bood ook een aantal interessante aanknopingspunten voor verdere verbeteringen. Met name het sturen op resultaten en elkaar hierop aanspreken en meer gebruikmaken van externe informatiebronnen krijgen nu extra aandacht. Door hier actief mee aan de slag te gaan, kunnen we mogelijk onze 2e plaats in 2006 omzetten in een 1e plek in de nabije toekomst.

neem contact met ons op
Emiel van Bockel | Centraal Boekhuis | 19 januari 2023

Het winnen van de Dutch BI & Data Science Award Publieksprijs zie ik als een hele mooie bekroning op het werk dat we samen, collega’s en klanten, hebben gerealiseerd. Met als bijzondere spin-off dat er zowel binnen als buiten Centraal Boekhuis veel belangstelling is ontstaan voor de wijze waarop wij het succes hebben weten te realiseren. Dat is goed voor Centraal Boekhuis en het bevestigt dat we op de goede weg zitten. Door het winnen van de publieksprijs is Business Intelligence nog prominenter op de kaart gezet. Dit stimuleert de verdere uitbouw, vormgeving en professionalisering van Business Intelligence, zowel binnen de organisatie als voor de klanten van Centraal Boekhuis. Daarom delen we samen in het succes.

neem contact met ons op
Egbert Dijkstra | Deltiq | voormalig director BI Ahold | 2 januari 2023

Het voordeel van deelname is dat je je eigen werk door deskundigen van buiten kritisch kunt laten beoordelen. Een jury van vakbroeders stelt met kennis van zaken de vragen waar je binnen je eigen organisatie vaak niet aan denkt. Dat is iets waar je veel van kunt leren.


neem contact met ons op