Juryrapport Dutch BI & Data Science Award 2017

Foto Daan van Beek MSc
Auteur: Daan van Beek MSc
Business Partner
Inhoudsopgave

Op 7 december 2017 heeft International Bike Group (fietsenwinkel.nl) tijdens het Jaarcongres ‘Intelligence at the speed of business’ zowel de publieksprijs als de vakjuryprijs van de Dutch BI & Data Science Award 2017 in de wacht gesleept. ProRail en het Kadaster, de twee andere finalisten, gingen naar huis met een nominatie. De jury doet hierbij verslag van haar bevindingen en overwegingen bij de keuze voor de winnaar.

Gemeenschappelijke deler: voorspellen met data

Alledrie de finalisten hebben gemeen dat ze data centraal stellen in hun proces en hebben hier ook voorspellende elementen aan toegevoegd. Zo simuleert het Kadaster op basis van een model waar straten blank komen te staan wanneer een forse hoosbui over een stad trekt, experimenteert ProRail met algoritmes om spoorlopers te voorspellen en fietsenwinkel.nl weet op basis van tal van bronnen te voorspellen welke fiets op welk moment het beste verkoopt.

Voor de jury is doorslaggevend geweest dat de organisatie aantoonbaar data inzet voor continu verbeteren en innovatie en dat dit bedrijfsbreed is geïmplementeerd. En nog belangrijker, dat hierdoor daadwerkelijk de resultaten zijn verbeterd en een continue groei is ingezet.

De winnaar: Fietsenwinkel.nl

De winnaar: Fietsenwinkel.nlDit jonge bedrijf vertoont een onstuimige groei, aangedreven door directe toepassing van data analytics & data science. Het bedrijf heeft er mede voor gezorgd dat de traditionele fietsenbranche (de fietsenmaker om de hoek) zich transformeert tot een vlotlopende datagedreven keten. Ze zijn disruptief met data geworden. Alle van belang zijnde variabelen die bepalen wie waar wanneer een fiets zou willen kopen worden elke 15 minuten door een algoritme gehaald: het motherbrain. Alle processen binnen fietsenwinkel.nl volgen dit algoritme: van het inkopen van bepaalde kleur fietsen tot de aansturing van de servicepunten en experience centers. Zelfs de plaats en de kleur van de bestelknop op de website ‘luistert’ naar het algoritme. Het bedrijfsbrede karakter van BI & Data Science en de succesvolle toepassing ervan had voor de jury al de doorslag gegeven voor een finaleplek. Dat fietsenwinkel.nl ook op zeer gestructureerde wijze elke week feedback verzamelt van haar klanten en hieruit de 3 belangrijkste verbeterpunten extraheert en dat ook nog succesvol weet te implementeren, heeft de doorslag gegeven om de vakjuryprijs toe te kennen aan dit bijzondere datagedreven bedrijf.

ProRail: spoorlopers en wisseluitval voorspellen

ProRail: spoorlopers en wisseluitval voorspellenNaast een doordacht bedrijfsbreed spoordashboard innoveert het spoorbedrijf ProRail met data science en IoT. Algoritmes voorspellen bijvoorbeeld op basis van sensordata welke wissels het binnenkort gaan begeven en op welke locatie de kans op een spoorloper het grootst is. Hierbij worden tal van databronnen gekoppeld. Deze informatie wordt via iPads doorgespeeld naar de Buitengewoon Opsporingsambtenaren, de BOA’s. Op basis hiervan bepalen zij hun route en gaan op onderzoek uit. Ze brengen de situatie ter plaatse in kaart en rapporteren hierover terug. De jury is onder de indruk van het innovatieve gehalte van de spoorloperapplicatie waar mobile BI, location intelligence en data science bij elkaar komen. Op dit terrein is ProRail een koploper. De jury is verder van mening dat ProRail in zijn geheel een uitstekende ontwikkeling laat zien, de weg die is ingeslagen moet zeker worden voortgezet. In zo’n grote, technisch georiënteerde organisatie data science een plek geven verdient absoluut een finaleplek, een nominatie voor Slimste organisatie van Nederland.

Het Kadaster transformeert en digitaliseert in rap tempo

Het Kadaster transformeert en digitaliseert in rap tempoDeze klassieke organisatie zet zwaar in op de moderne techniek en digitaliseert in een rap tempo. De transformatie naar een intelligente organisatie / dataplatform is ingezet. Deze datagedreven organisatie heeft een spilfunctie in een netwerk van allerlei instanties die van kaartdata afhankelijk zijn. De jury vindt het knap en zeer verdienstelijk dat het Kadaster kans ziet zeer up-to-date kaarten te publiceren dan wel real time geografische informatie beschikbaar te stellen. De organisatie helpt zo overheden en bedrijven meer grip te krijgen en te behouden op hun omgeving. Het Kadaster gebruikt verder moderne techniek om van een 2D-product nu een 3D-product te maken. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld simulaties gemaakt worden die laten zien of straten na een hoosbui onder water komen te staan en tot hoe hoog het water zal reiken gegeven de bestening in de omgeving en de intensiteit van de regenbui. De maatschappelijke betekenis van deze Data science-toepassingen is groot merkt de jury op. De jury moedigt het Kadaster dan ook aan om de ingeslagen weg voort te zetten en datascience in het hart van de organisatie en de mensen te plaatsen.

Namens de jury:

Menno Lanting (juryvoorzitter)
Lotte Willemsen
Rens de Jong
Piet Ribbers
Leo Kerklaan
Martin Smeekes
Daan van Beek

Dit vind je misschien ook interessant

Uitgelichte afbeelding Nominatieperiode voor de Dutch BI & Data Science Award 2024 geopend
Nominatieperiode voor de Dutch BI & Data Science Award 2024 geopend
Uitgelichte afbeelding 'Het is bijna science fiction wat we met BI doen'
'Het is bijna science fiction wat we met BI doen'
Uitgelichte afbeelding Pon is het Slimste bedrijf van Nederland
Pon is het Slimste bedrijf van Nederland

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met datagedreven werken of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Foto Daan van Beek - Business PartnerDAAN VAN BEEK MScBusiness Partner

Neem contact met mij op

Fact sheet

___
klanten geholpen
___
trainingen & workshops
___
mensen opgeleid
9,6
klanttevredenheid
___
consultants & docenten
19
jaar ervaring