BESTSELLER: De intelligente, datagedreven organisatie™ - handboek AI, BI, organisatie, mens & techniek

Blog over De Dutch BI & Data Science Award

Passionned Group lanceert Nationale IQ Test voor Organisaties

Passionned Group lanceert Nationale IQ Test voor OrganisatiesJuni 2023Gezocht: slimme kandidaten met een winnaarsmentaliteitOp donderdag 7 december aanstaande zal tijdens een feestelijke bijeenkomst voor de 12e keer de Dutch BI & Data Science Award worden uitgereikt. Voor organisaties met dezelfde winnaarsmentaliteit als Max Verstappen hebben wij goed nieuws. Zij kunnen zich nu aanmelden als kandidaat voor de Dutch BI & Data Science Award 2024. Doe dit wel op tijd. Meld jouw organisatie voor 31 augustus online aan. Ook organisaties die bij vorige edities van de Dutch BI & Data Science Award net naast de prijzen grepen, kunnen zich opnieuw kandidaat stellen. Want net als in de sportwereld geldt: de aanhouder wint. Schat je kansen vooraf wel goed in: doe de Nationale IQ Test voor Organisaties.

Lees verder…

AI is een systeemtechnologie met enorme impact

AI is een systeemtechnologie met enorme impactApril 2023Als mensen denken dat computers kunnen denken, dan maken ze een denkfout’Organisaties onderschatten massaal de kracht van datagedreven innovatie.’ Dit stelt prof. dr. Frans Feldberg, hoogleraar Data-Driven Innovation aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Er is volgens hem nog een wereld te winnen. Het gebruik van data en analytics om de bestaande business te verbeteren is gemeengoed, maar te weinig organisaties benutten de kansen om écht te innoveren door nieuwe datagedreven producten en diensten te ontwikkelen. ‘Je hoeft managers echt niet meer uit te leggen hoe belangrijk data is. De meeste organisaties gebruiken data bijvoorbeeld om de supply chain te optimaliseren, zodat de klantbeleving maximaal is. Dat je data ook kunt gebruiken om relevant te blijven door nieuwe businessmodellen te ontwikkelen, dat is voor veel organisaties wel een echte eyeopener.’

Lees verder…

Nominatieperiode voor de Dutch BI & Data Science Award 2024 geopend

Nominatieperiode voor de Dutch BI & Data Science Award 2024 geopendJanuari 2023Nominate your organization nowPassionned Group is proud to announce that the nomination period for the Dutch BI & Data Science Award 2024 has officially opened from today. This award, which is given every two years to the “Smartest Organization in the Netherlands”, is a highly sought-after prize that has been awarded since 2005. In principle, any organization with more than 50 employees in the Netherlands can compete. This time, the prestigious prize will be awarded live on Thursday 7 December 2024 during a symposium where the finalists are put in the spotlight and there is plenty of room for networking.

Lees verder…

In 10 stappen naar een datagedreven organisatie

In 10 stappen naar een datagedreven organisatieSeptember 2022Stappenplan voor datagedreven managers en medewerkersHoe bouw je gestaag aan een datagedreven organisatie? Wat moet je doen in de voorbereidingsfase en hoe begin je eigenlijk in de praktijk? In deze blog bespreek ik een aantal belangrijke volgordelijke processtappen om te komen tot een datagedreven organisatie. Deze stappen en de filosofie van datacratisch werken staan uitgebreid beschreven in het boek Datacratisch werken. Bovendien schets ik het ideale profiel van datacratische managers en medewerkers. In deze blog kun je datacratisch werken en datagedreven werken als synoniemen beschouwen. Immers, datacratisch betekent letterlijk: “geleid door gegevens en feiten”, oftewel datagedreven.

Lees verder…

Pon is het Slimste bedrijf van Nederland

Pon is het Slimste bedrijf van NederlandDecember 2021Pon verslaat de Nationale Politie en het Eindhovense SpendLab in spannende finaleDe jury van de Dutch BI & Data Science Award 2021 heeft op 13 december jl. Pon uitgeroepen tot de “Slimste Organisatie van Nederland”. De bijbehorende trofee, een glazen uil, is uitgereikt in het Corporate Center van Pon dat zetelt aan het Amsterdamse Stadionplein. Het mobiliteitsconcern liet in de finaleronde de Nationale Politie en het Eindhovense SpendLab achter zich. Met de oprichting van een centraal Datalab slaagde het management van Pon erin een sterk datagedreven en op de interne klant gerichte organisatiecultuur te realiseren. Dit leverde een enorme waaier aan innovatieve data science projecten op, inclusief een levensvatbare startup: Lensor.

Lees verder…

Politie, Pon en SpendLab naar finale Dutch BI & Data Science Award 2021

Politie, Pon en SpendLab naar finale Dutch BI & Data Science Award 2021Oktober 2021Wie wordt de Slimste organisatie van Nederland?De jury van de Dutch Business Intelligence & Data Science Award 2021 heeft na ampel beraad drie organisaties geselecteerd die in aanmerking komen voor de titel “Slimste Organisatie van Nederland”. De vertegenwoordigers van de Nationale Politie, Pon en SpendLab gaan door naar de finale. In een videoverslag naar aanleiding van de auditiemiddag lichten de kandidaten hun motivatie nader toe.Na een spannende auditiemiddag is de kogel door de kerk. De jury van de Dutch BI Award 2021 heeft besloten dat de Nationale Politie, Pon en SpendLab door mogen naar de finale. Gefeliciteerd!

Lees verder…

10 wijze BI-lessen van fietsenwinkel.nl

10 wijze BI-lessen van fietsenwinkel.nlNovember 2019Agility in productontwikkelingFietsenwinkel.nl won op 7 december 2017 de Dutch BI & Data Science Award. De vakjury wees de onderneming aan als winnaar en ook de publieksprijs ging naar dit innovatieve bedrijf uit Amsterdam. De mensen van fietsenwinkel.nl zijn door een hele sterke focus op data en door online zakendoen in staat gebleken om een traditionele branche disruptief te veranderen. Bovendien weten ze heel snel te groeien door slim gebruik te maken van data en BI en data analytics tools. Hoe doen ze dat? Hoe kunnen ze zo snel gecontroleerd groeien en “PDCA-en”? Profiteer van de 10 wijze lessen van fietsenwinkel.nl.

Lees verder…

Case Veiligheidsregio Noord-Holland Noord (slot)

Case Veiligheidsregio Noord-Holland Noord (slot)Oktober 2019Twee vormen van lerenOntwikkelend leren en ontwerpend leren lijken elkaar uit te sluiten. Toch vinden in succesvolle organisaties beide vormen van leren plaats, zo blijkt ook uit de case van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord. Deze afsluitende blog in een reeks van vier delen gaat onder andere over de combinatie van ontwikkelend en ontwerpend leren. Tevens worden enkele toekomstscenario’s geschetst.Deel 1: Passie Deel 2: Levensreddende data Deel 3: Datacratische PDCA geef je op voor de BI award

Lees verder…

Case: Veiligheidsregio Noord-Holland Noord (3)

Case: Veiligheidsregio Noord-Holland Noord (3)September 2019Levens redden met PDCAHoe kreeg Martin Smeekes van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord nu uiteindelijk de handen op elkaar om zaken anders te gaan organiseren? Hij zag op steeds meer momenten waar er winst was te behalen. Hij zag steeds scherper waar zijn nieuwe plannen uit konden gaan bestaan. En hij zag hoe wezenlijk het was om over alle losse ketenpartijen heen naar de totale keten te blijven kijken en daarop interventies te plegen. In deel 3 van deze uitgebreide case bespreken we de laatste fase van één doorloop van de PDCA-cyclus en het opstarten van een geheel nieuwe P(DCA). (Lees deel 1 en deel 2 van dit verhaal).

Lees verder…

Case: Veiligheidsregio Noord-Holland Noord (2)

Case: Veiligheidsregio Noord-Holland Noord (2)Augustus 2019Data die levens redtDoor het slim combineren van alle aanwezige data zijn in deel 1 van deze blog alle tussenstappen in het werkproces van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord in beeld gekomen. In deel 2 van deze blog gaat het verbeterteam onder leiding van Martin Smeekes na welke stappen nu eigenlijk extra veel tijd kosten. Waarom gebeurt iets zoals het gebeurt? Wat zou er eventueel sneller kunnen (verbeteren)? Kunnen er al zaken eerder in gang worden gezet die verderop het traject kunnen verkorten (versnellen)? In hoeverre is er ruimte voor een andere aanpak of een ander protocol (herontwerpen en vernieuwen)? Kunnen we stappen overslaan (innoveren), enzovoorts.

Lees verder…

Case: Veiligheidsregio Noord-Holland Noord

Case: Veiligheidsregio Noord-Holland NoordJuli 2019Persoonlijke passie maakt het verschilDe datacratische PDCA start met de P. Alle verandering start bij een passie; een passie van iemand om iets eens helemaal anders te doen, een passie om nu daadwerkelijk het verschil te maken voor de burger of voor de patiënt. Uit deze passie groeit een gedachte en daaruit vormt zich een plan. In deel 1 van deze blog gaan we na wat het betekent om op die manier naar organisaties en verbeteringen te kijken. Dit doen we aan de hand van het verhaal van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord (VRNHN). Dat data enkel iets voor nerds zou zijn en dat aandacht voor getalletjes op gespannen voet zou staan met diep menselijk handelen, zijn twee wijdver­breide misverstanden. Het tegendeel is waar, zo bewijst Martin Smeekes.

Lees verder…

Juryrapport Dutch BI & Data Science Award 2017

Juryrapport Dutch BI & Data Science Award 2017December 2017Op 7 december 2017 heeft International Bike Group (fietsenwinkel.nl) tijdens het Jaarcongres ‘Intelligence at the speed of business’ zowel de publieksprijs als de vakjuryprijs van de Dutch BI & Data Science Award 2017 in de wacht gesleept. ProRail en het Kadaster, de twee andere finalisten, gingen naar huis met een nominatie. De jury doet hierbij verslag van haar bevindingen en overwegingen bij de keuze voor de winnaar.

Lees verder…

International Bike Group wint Dutch BI & Data Science Award 2017

International Bike Group wint Dutch BI & Data Science Award 2017December 2017Fietsenwinkel.nl verslaat ProRail en Kadaster in zinderende finaleInternational Bike Group (Fietsenwinkel.nl) is op donderdag 7 december 2017 gekozen tot de Slimste Organisatie van Nederland. De vakjury had tijdens de finale van de Dutch BI & Data Science Award de keuze tussen ProRail, het Kadaster en International Bike Group. De jury van de Dutch BI & Data Science Award maakte zijn definitieve keuze bekend tijdens het slot van het congres ‘Intelligence at the speed of Business’ op 7 december in Nieuwegein waarna CFO Davy Louwers de award uit handen van juryvoorzitter Menno Lanting in ontvangst mocht nemen.

Lees verder…

Als elke seconde telt: time is muscle

Als elke seconde telt: time is muscleMei 2017Levens redden met BI & Analytics’Levensreddende BI’, kopte de Automatisering Gids vorig jaar zomer. ‘Een slimme logistieke oplossing, inzichtelijk gemaakt met een dashboard’, relativeren Martin Smeekes (directeur ambulancezorg) en Anouk Schoemaker (manager bedrijfsvoering en BI). Hoe je het ook noemt, het project ‘Call to Balloon’ leverde de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord het predicaat Slimste Organisatie van Nederland (2015) op. En – belangrijker nog – 20 minuten tijdwinst voor patiënten met acute hartklachten die gedotterd moeten worden. Die kostbare minuten zijn vaak levensreddend.

Lees verder…

Veiligheidsregio NHN winnaar Slimste Organisatie van NL 2015

Veiligheidsregio NHN winnaar Slimste Organisatie van NL 2015December 2015PersberichtNieuwegein, 4 december 2015 – Veiligheidsregio Noord-Holland-Noord is de grote winnaar van de Dutch Business Intelligence Award 2015 en mag zich terecht de Slimste Organisatie van Nederland noemen. De organisatie neemt een voorbeeldrol aan door met inzet van slimme datacombinaties en interactieve dashboards maar liefst 20 minuten tijdwinst te boeken in het proces van acute hartinfarctzorg. Datagedreven verbeteringen met grote menselijke en maatschappelijke impact, die zowel de vakjury als het publiek wisten te waarderen. De winnaar van de Dutch Business Intelligence Award sleepte daarnaast ook de publieksprijs in de wacht, en liet daarmee Rituals Cosmetics en Tempo-Team achter zich. De 9e editie van de verkiezing vond plaats tijdens het jaarcongres “Intelligence at the speed of business”, een initiatief van de intelligente organisatie specialisten Passionned Group.

Lees verder…

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met datagedreven werken of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Foto Daan van Beek - Business PartnerDAAN VAN BEEK MScBusiness Partner

Neem contact met mij op

Fact sheet

___
klanten geholpen
___
trainingen & workshops
___
mensen opgeleid
9,6
klanttevredenheid
___
consultants & docenten
19
jaar ervaring