Business Intelligence | BPM | Digitale sensor technologie

BI en BPM leveren geld op door nieuwe databronnen

Geschreven door

Passionned Group is dé specialist in datagedreven werken. Onze bevlogen en ervaren consultants helpen grotere en kleinere organisaties bij de kanteling naar een intelligente, datagedreven organisatie. Om het jaar organiseren wij de prestigieuze prijs voor de Slimste organisatie van Nederland.

Een waardevolle bron erbij

De wereld van Business Intelligence en Business Process Management krijgt er een waardevolle informatiebron bij. Met steeds verdere praktische toepassingen in het gebied van draadloos monitoring oplossingen wordt er een nieuwe datastroom toegankelijk gemaakt. Deze nieuwe databron komt uit het primaire proces.

Digitale sensor technologie

Daar waar realtime data wordt verzameld door middel van digitale sensor technologie komt er een zeer uitgebreid en gedetailleerd inzicht in het ontstaan van vele primaire processen (zoals temperatuur van goederen, rijtijden, stoptijden, energieverbruik versus koelgraden, etc). Vroeger waren de kosten c.q. de techniek te duur en/of te onbetrouwbaar om accurate en consistentie data verzameling op te zetten. Met de inmiddels steeds betrouwbaardere GPRS data netwerken en eventueel daarachter nog wireless local area networks wordt er tegen een laag werkbaar kostenniveau en een hoge betrouwbaarheid van 99.9% datacollectie gerealiseerd.

Praktische toepassingen

Deze toepassingen zijn al succesvol toegepast in de keten van de farma markt voor geconditioneerde goederen. Vanaf de productielocatie tot aan de koeling bij de apotheek. Eveneens zijn er vele klantoplossingen gerealiseerd in de food industrie. Ook hier betreft het vanaf productiebedrijven tot en met outlets zoals benzine stations voor ‘’food on the go’’ of de traditionele supermarkt of in de fast food markt.

Op deze manier is het ontstaan van de elementaire bedrijfsvoering gedetailleerd in beeld te brengen. Daarnaast is er nog meer toegevoegde waarde te realiseren door de realtime live data alarmen te gebruiken om exception tooling aan te sturen. Deze alarmen zijn input voor vele andere applicaties, te denken valt aan geautomatiseerde event controls (decision tooling) of procesmanagement om te beoordelen waar in de keten / proces excessieve uitzonderingen optreden.

Invloed van de wijzigingen

Na analyse en implementeren van de eventuele correctieve acties is direct de invloed van de wijziging meetbaar. Het voordeel hiervan is dat de effecten van de wijziging veel zuiverder zijn de traditionele uitkomst vanuit de BPM of BI analyse, gebaseerd op de financiële en logistieke systemen. Die werken met afgeleide data uit het primaire proces.

Een praktisch voorbeeld ter illustratie; Aanpassing in de instellingen van de koelinstallaties leidt direct tot zicht op verminderd energieverbruik in relatie tot de aangepaste koeltemperatuur. De wereld van BI en BPM wordt uitgebreid met een nieuwe dimensie, de databron uit het primaire proces. Dit maakt BI en BPM vele malen krachtiger en vollediger met meer analysemogelijkheden.

Uniformiteit, accuraatheid van de data

Een ander aspect van deze innovatie oplossing gecombineerd met een centraal platform (ASP) geeft als resultaat uniforme en accurate data. De data heeft een strakke definitie en is eenduidig bepaald. Dit geeft een uitstekende mogelijkheid om de data te integreren met bestaande logistieke applicaties zoals WMS (Warehouse Management Systeem) of TMS (Transport Management Systeem) of order systeem. Daarnaast is een systeem onafhankelijke implementatie in verschillende organisaties door de keten heen eenvoudig te realiseren. Dit is het ultieme middel om eenvoudig volledig keten inzicht te krijgen!

Pieter Six, werkzaam bij Dyzle BV

Reageer op dit artikel van Daan van Beek

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een selectie van onze klanten

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met business intelligence (bpm) of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Daan van Beek, Managing Director

DAAN VAN BEEK MSc

Managing Director & auteur van 'De intelligente, datagedreven organisatie'

neem contact met mij op

Fact sheet

Organisaties geholpen
___
Trainingen & workshops
___
Deelnemers opgeleid
___
Beoordeling klanten
8,9
Consultants & docenten
___
Kantoren
3
Jaar ervaring
15