BI en BPM leveren geld op door nieuwe databronnen

Foto Daan van Beek MSc
Auteur: Daan van Beek MSc
Business Partner
Inhoudsopgave

De wereld van Business Intelligence en Business Process Management krijgt er een waardevolle informatiebron bij. Met steeds verdere praktische toepassingen in het gebied van draadloos monitoring oplossingen wordt er een nieuwe datastroom toegankelijk gemaakt. Deze nieuwe databron komt uit het primaire proces.

Digitale sensor technologie

Daar waar realtime data wordt verzameld door middel van digitale sensor technologie komt er een zeer uitgebreid en gedetailleerd inzicht in het ontstaan van vele primaire processen (zoals temperatuur van goederen, rijtijden, stoptijden, energieverbruik versus koelgraden, etc). Vroeger waren de kosten c.q. de techniek te duur en/of te onbetrouwbaar om accurate en consistentie data verzameling op te zetten. Met de inmiddels steeds betrouwbaardere GPRS data netwerken en eventueel daarachter nog wireless local area networks wordt er tegen een laag werkbaar kostenniveau en een hoge betrouwbaarheid van 99.9% datacollectie gerealiseerd.

Praktische toepassingen

Deze toepassingen zijn al succesvol toegepast in de keten van de farma markt voor geconditioneerde goederen. Vanaf de productielocatie tot aan de koeling bij de apotheek. Eveneens zijn er vele klantoplossingen gerealiseerd in de food industrie. Ook hier betreft het vanaf productiebedrijven tot en met outlets zoals benzine stations voor ”food on the go” of de traditionele supermarkt of in de fast food markt.

Op deze manier is het ontstaan van de elementaire bedrijfsvoering gedetailleerd in beeld te brengen. Daarnaast is er nog meer toegevoegde waarde te realiseren door de realtime live data alarmen te gebruiken om exception tooling aan te sturen. Deze alarmen zijn input voor vele andere applicaties, te denken valt aan geautomatiseerde event controls (decision tooling) of procesmanagement om te beoordelen waar in de keten / proces excessieve uitzonderingen optreden.

Invloed van de wijzigingen

Na analyse en implementeren van de eventuele correctieve acties is direct de invloed van de wijziging meetbaar. Het voordeel hiervan is dat de effecten van de wijziging veel zuiverder zijn de traditionele uitkomst vanuit de BPM of BI analyse, gebaseerd op de financiële en logistieke systemen. Die werken met afgeleide data uit het primaire proces.

Een praktisch voorbeeld ter illustratie; Aanpassing in de instellingen van de koelinstallaties leidt direct tot zicht op verminderd energieverbruik in relatie tot de aangepaste koeltemperatuur. De wereld van BI en BPM wordt uitgebreid met een nieuwe dimensie, de databron uit het primaire proces. Dit maakt BI en BPM vele malen krachtiger en vollediger met meer analysemogelijkheden.

Uniformiteit, accuraatheid van de data

Een ander aspect van deze innovatie oplossing gecombineerd met een centraal platform (ASP) geeft als resultaat uniforme en accurate data. De data heeft een strakke definitie en is eenduidig bepaald. Dit geeft een uitstekende mogelijkheid om de data te integreren met bestaande logistieke applicaties zoals WMS (Warehouse Management Systeem) of TMS (Transport Management Systeem) of order systeem. Daarnaast is een systeem onafhankelijke implementatie in verschillende organisaties door de keten heen eenvoudig te realiseren. Dit is het ultieme middel om eenvoudig volledig keten inzicht te krijgen!

Pieter Six, werkzaam bij Dyzle BV

Dit vind je misschien ook interessant

Uitgelichte afbeelding Het verhaal achter de data ontdekken
Het verhaal achter de data ontdekken
Uitgelichte afbeelding Nominatieperiode voor de Dutch BI & Data Science Award 2024 geopend
Nominatieperiode voor de Dutch BI & Data Science Award 2024 geopend
Uitgelichte afbeelding Pon is het Slimste bedrijf van Nederland
Pon is het Slimste bedrijf van Nederland

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met datagedreven werken of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Foto Daan van Beek - Business PartnerDAAN VAN BEEK MScBusiness Partner

Neem contact met mij op

Fact sheet

___
klanten
___
trainingen & workshops
___
mensen opgeleid
9,6
klanttevredenheid
___
consultants & docenten
3
kantoren
19
jaar ervaring