Ahold de BI topper van 2008 | Excellente informatiehuishouding

Grootgrutter Ahold 'Slimste organisatie' van 2008

Geschreven door
Passionned Group is dé specialist in datagedreven werken, dashboards, KPI's, continu verbeteren, algoritmes, data science en BI. Om het jaar organiseren we de Dutch BI & Data Science Award™ voor intelligente, datagedreven organisaties waar data de dienst uitmaakt.

ProRail, DSM en Kin Machinebouw vallen ook in de prijzen

Amersfoort, 2 april 2008 – De uitreiking van de Business Intelligence Awards, een prestigieuze prijs voor de ‘slimste organisatie’ van Nederland, vond dit jaar plaats op het BI Event & CareerDay van 1 april jl. op de Technische Universiteit Delft.

Grootgrutter Ahold wint 1e prijs

In aanwezigheid van ruim honderd genodigden heeft het grootgruttersconcern Ahold de 1e prijs, een prachtige bronzen uil van de kunstenaar Bert Denneman, in de wacht weten te slepen. Ahold heeft een uitermate volwassen en professionele BI organisatie weten op te zetten en een infrastructuur die een zéér indrukwekkend aantal van zes miljoen informatievragen uit negentig verschillende informatiebronnen in een tijdsbestek van één jaar afhandelt.

Alle managementlagen

“Bij Ahold wordt stuurinformatie gebruikt op alle managementlagen. Een mooi voorbeeld zijn de winkelmanagers die iedere ochtend kijken hoe het ervoor staat. De adoptie van Business Intelligence binnen Ahold is indrukwekkend.” aldus het juryrapport.

Egbert Dijkstra, Director BI Ahold krijgt uit handen van jurylid Daan van Beek de bronzen uil
Egbert Dijkstra, Director BI Ahold krijgt uit handen van jurylid Daan van Beek de bronzen uil

Jury lovend over DSM Innovation

Het Brabantse bedrijf Kin Machinebouw ging er vandoor met de 2e prijs en het spoorbedrijf ProRail heeft de 3e prijs in ontvangst mogen nemen. De ‘best practice’ prijs is naar DSM Innovation gegaan. Dit onderdeel van DSM heeft excellente prestaties neergezet door een uitgebalanceerde combinatie van business intelligence, innovatie en competentiemanagement. “… een prachtige mix van innovatie, competentiemanagement en competitive intelligence. De time-to-market neemt hierdoor af, hetgeen voor de veelal kostbare productintroducties binnen DSM van levensbelang is.” aldus het juryrapport over DSM Innovation.

De meest opvallende resultaten

De criteria en procedure voor de selectie van de winnaars en de meest opvallende resultaten zijn het juryrapport op de website www.biaward.nl na te lezen.

Samen sturen op basis van excellente informatiehuishouding

“Samenwerken is vaak een lastig punt binnen organisaties, laat staan samenwerken op het vlak van besturing, wat de essentie is van business intelligence. Het samen-sturen ligt vaak bijzonder gevoelig, het raakt de oorspronkelijke uitgangspositie van bestuurders en leidinggevenden. De winnaars hebben geleerd om hier een goede modus in te vinden en zijn substantieel beter dan andere organisaties in staat om op basis van een excellente informatiehuishouding, samen te sturen.” aldus Daan van Beek, auteur van ‘Sturen naar een intelligente overheid’ en ‘De intelligente organisatie’.

Voorbeeld voor andere bedrijven

Juryvoorzitter Leo Kerklaan en auteur van de beststeller ‘De cockpit van de organisatie’: “De winnaars dienen als voorbeeld voor andere bedrijven. Het intensief gebruik van relevante stuurinformatie voor analyse, actie en het volgen en uitvoeren van de strategie, is nog lang geen gemeengoed in Nederland. Uit het laatst gehouden landelijk onderzoek blijkt ook dat we nog een lange weg te gaan hebben, de gemiddelde score op de vragenlijst is slechts een 4,4 op een schaal van 1 tot 10. Deze bedrijven zitten daar ruim boven!”

EDIT POST