Veiligheidsregio NHN winnaar Slimste Organisatie van NL 2015

Foto Daan van Beek MSc
Auteur: Daan van Beek MSc
Business Partner
Inhoudsopgave

Nieuwegein, 4 december 2015 – Veiligheidsregio Noord-Holland-Noord is de grote winnaar van de Dutch Business Intelligence Award 2015 en mag zich terecht de Slimste Organisatie van Nederland noemen. De organisatie neemt een voorbeeldrol aan door met inzet van slimme datacombinaties en interactieve dashboards maar liefst 20 minuten tijdwinst te boeken in het proces van acute hartinfarctzorg. Datagedreven verbeteringen met grote menselijke en maatschappelijke impact, die zowel de vakjury als het publiek wisten te waarderen. De winnaar van de Dutch Business Intelligence Award sleepte daarnaast ook de publieksprijs in de wacht, en liet daarmee Rituals Cosmetics en Tempo-Team achter zich. De 9e editie van de verkiezing vond plaats tijdens het jaarcongres “Intelligence at the speed of business”, een initiatief van de intelligente organisatie specialisten Passionned Group.

Betere spoedeisende zorg met BI dashboard

Martin Smeekes, directeur ambulancezorg bij Veiligheidsregio NHN, ontwikkelde in samenwerking met een team van cardiologen van het Medisch Centrum Alkmaar, de meldkamer en ambulancezorg een slim dashboard waar data uit verschillende bronnen samenkomt voor analyse en visualisatie. Daarmee wordt enorme tijdwinst behaald bij de acute zorg in het geval van een hartinfarct.

“Deze prijs is een beloning van onze inspanning. We zien het als een vliegwiel voor de uitrol van dit project bij andere zorginstellingen in heel Nederland”, reageert Smeekes. “Op dit moment is snelle schakeling tussen meldkamers en ambulancezorg er al wel, maar in het ziekenhuis gaat vaak nog veel tijd verloren. Nu moet een patiënt die binnen wordt gebracht op de spoedeisende eerste hulp om gedotterd te worden, vaak langer wachten dan wanneer hij of zij rechtstreeks naar de dotterkamer wordt gebracht. Dankzij ons dashboard communiceren de verschillende afdelingen beter met elkaar. Bovendien is er ruimte om elkaar aan te spreken op verbeteringen.”

Martin Smeekes
Directeur Ambulancezorg

De veiligheidsregio ziet daarnaast nog meer kansen voor de toekomst: “Het door ons ontwikkelde dashboard kan ook toegepast worden bij andere spoedeisende zorg, zoals verloskunde, of bij een beroerte. We hopen dat ons project ook hierbij van waarde zal zijn”, aldus Smeekes.

Indrukwekkende samenhang door slim gebruik van data

“De jury was onder de indruk van de kwaliteit van de drie finalisten. Allemaal toonden ze overtuigend aan hoe business intelligence bijdraagt aan het slimmer maken van hun organisaties. In het geval van de case van de Veiligheidsregio NHN was de jury vooral onder de indruk van de samenhang waarmee de belangen van de organisatie, de maatschappij, medewerkers en de burgers met elkaar verbonden werden door slim gebruik te maken van beschikbare data. Ook prijst de jury het innovatieve gehalte van het ontwikkelde dashboard en de achterliggende analyses”, aldus juryvoorzitter Menno Lanting.

Het volledige juryrapport vind je hier.

veiligheidsregio-nhn-winnaar-slimste-organisatie-van-nederland-2015
Levens redden dankzij slim gebruik van data analytics

Slim: data laten prevaleren boven onderbuikgevoel

“Een organisatie die aantoonbaar data inzet om levens te redden, verdient met recht de titel Slimste Organisatie van Nederland. Te meer daar de Rijksoverheid als norm bij spoedeisende hulp 120 minuten hanteert, en de Veiligheidsregio NHN daar geen genoegen mee nam. Dat moest beter kunnen, en inderdaad: in een relatief kort tijdsbestek wisten ze 20 minuten onder de norm te komen”, reageert Daan van Beek, managing director Passionned Group en auteur van het succesvolle boek ‘De intelligente, datagedreven organisatie’.

“De intrinsieke motivatie en het doorzettingsvermogen dat de Veiligheidsregio laat zien om hartpatiënten nog beter te dienen door data-analyse en procesverbetering is fantastisch. Het is niet alleen een treffend voorbeeld voor andere organisaties binnen de publieke sector, maar zeker ook voor commerciële bedrijven. Veiligheidsregio NHN is een intelligente organisatie in de haarvaten. Er is lef en leiderschap getoond om de kracht van data te laten prevaleren boven het onderbuikgevoel.”

Daan van Beek
Passionned Group

Business Intelligence moet je gewoon doen

De keynotes en paneldiscussie op het jaarcongres “Intelligence at the speed of business” boden de 250 gasten genoeg stof tot nadenken over business intelligence en welke winst daarin nog behaald kan worden. Hendrik Blokhuis, CTO van Cisco, legde uit waarom het zo belangrijk is dat kinderen leren programmeren: zij gaan immers de infrastructuur van vandaag en morgen onderhouden. Ook vindt hij dat Business Intelligence gewoon een kwestie is van doen, start meteen een pilot in plaats van een business case. En Jan van Ginkel, gemeentesecretaris van Schiedam, toonde aan dat een gemeente prima zonder gemeentehuis kan. Hij illustreerde dit met de Gemeente Molenwaard, die dankzij de introductie van een digitaal gemeentehuis hele tevreden burgers heeft.

Selectieproces en prijsuitreiking

Uit de 59 aanmeldingen selecteerde de jury de twaalf beste cases. Deze twaalf organisaties werd gevraagd uit te leggen hoe intelligent hun organisatie opereert. Op basis daarvan mochten zes kandidaten auditie doen, waarna de drie finalisten werden geselecteerd.

Historie van de Award

In 2004 staken Harry Starren (voormalig directeur van Managementcentrum de Baak), André de Waal (associate professor aan de Maastricht School of Management), mr. Leo Kerklaan (organisatieadviseur) en Daan van Beek de koppen bij elkaar. Zij stelden vast dat door slim gebruik van data en door als coöperatief slimmer samen te werken blijvend betere resultaten kunnen worden behaald. Daarbij is het van belang dat niet alleen het handjevol managers stuurt: de hele organisatie denkt mee en neemt deel. Deze eerste set aan criteria is sindsdien steeds verder verfijnd, en in de loop der jaren zijn vele organisaties de strijd met elkaar aangegaan. Recente winnaars Coolblue (2012) en de Brandweer Amsterdam (2013) tonen aan dat de juiste datacultuur zorgt voor een uitstekende organisatie, en bovendien levensreddend kan zijn.

Reacties op dit artikel

Gustavo Woltmann schreef op 01.11.2016 - 16:11:

Proficiat!

Dit vind je misschien ook interessant

Uitgelichte afbeelding Case Veiligheidsregio Noord-Holland Noord (slot)
Case Veiligheidsregio Noord-Holland Noord (slot)
Uitgelichte afbeelding Case: Veiligheidsregio Noord-Holland Noord
Case: Veiligheidsregio Noord-Holland Noord
Uitgelichte afbeelding Case: Veiligheidsregio Noord-Holland Noord (2)
Case: Veiligheidsregio Noord-Holland Noord (2)

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met datagedreven werken of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Foto Daan van Beek - Business PartnerDAAN VAN BEEK MScBusiness Partner

Neem contact met mij op

Fact sheet

___
klanten geholpen
___
trainingen & workshops
___
mensen opgeleid
9,6
klanttevredenheid
___
consultants & docenten
19
jaar ervaring