contact

Strijd om de titel 'Slimste Organisatie van Nederland' 2015

Rituals Cosmetics, Veiligheidsregio Noord-Holland en uitzendorganisatie Tempo-Team zijn genomineerd voor de titel 'Slimste Organisatie van Nederland'. Dat maakt de jury van de Dutch Business Intelligence Award vandaag bekend. Deze drie organisaties blinken uit in effectieve, intelligente en wendbare bedrijfsprocessen door slim gebruik van (big) data. Op 3 december 2015 wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens het jaarcongres 'Intelligence at the speed of Business'.

Direct aanmelden voor 3 dec.

Datagedreven Rituals opent 1,6 winkels per week

“We voelen ons vereerd en zijn trots op de nominatie voor deze prestigieuze award. Bij Rituals hebben we de overtuiging alledaagse routines met een beetje speciale aandacht te kunnen transformeren tot bijzondere momenten. Deze overtuiging staat centraal in onze hele organisatie, dus ook binnen de inzet van Business Intelligence. Deze nominatie is een erkenning van ons BI programma, waarbij we op een slimme manier alle lagen van de organisatie real-time betrekken bij alle cijfers, analyses en forecasts”, aldus Raymond Cloosterman, CEO Rituals.

Doorslaggevend bleek het organisatie brede draagvlak en het gebruik van real-time data analytics, niet alleen als bron van informatie, maar vooral als bron van inspiratie. De focus ligt hierbij niet op wat er slecht gaat, maar op wat er beter kan. Dankzij deze sociale infrastructuur en datagedreven wendbaarheid is Rituals in staat om 1,6 winkels per week te openen.

Veiligheidsregio NHN wint 20 minuten in proces hartinfarctzorg

“Wanneer iemand een hartinfarct heeft, dan telt iedere seconde. Samen met de cardiologen van het MCA in Alkmaar heeft Ambulancezorg van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord naar oplossingen gezocht om de tijd tussen het bellen van 112 en de dotterbehandeling van patiënten met een hartinfarct te verkorten. We hebben een dashboard ontwikkeld, dat alle stappen van het proces in de meldkamer, de ambulance en het ziekenhuis achter elkaar plakt en inzichtelijk maakt. Op basis hiervan voerden we verschillende verbeteringen door in het proces, gericht op een snellere doorlooptijd bij spoedzorg. Het doel is een lagere sterfte bij hartinfarcten en een betere kwaliteit van leven na een hartinfarct”, zegt Martin Smeekes, directeur Ambulancezorg.

De veiligheidsregio NHN wist de totale tijd van Call to Balloon (operatie) door juiste inzet van Business Intelligence in te korten met maar liefst 20 minuten (norm: 120 minuten). In een acute zorgketen waarin elke seconde telt is dat fenomenaal en levensbepalend. En van groot maatschappelijk belang.

Tempo-Team: BI in het hart van het matchingsproces

BI is binnen Tempo-Team, onderdeel van de Randstad Groep Nederland, vertaald naar een gebruiksvriendelijke app SalesNavigator, slimme matching, waardoor data voor iedereen te duiden en te interpreteren is. Met de inzichten die daaruit voortvloeien zijn alle medewerkers empowered om de match tussen werkzoekenden en werkgevers elke dag weer verder te optimaliseren, integraal en kort cyclisch. En dat is in een sterk veranderende markt noodzakelijk maar ook moedig.

Michiel Valk, directeur IT van de Randstad Groep Nederland zegt over de nominatie: “Met de ontwikkeling van de Salesnavigator heeft ons BI team, samen met de afdeling Marketing en Communicatie, een belangrijke stap gezet naar een meer Data Driven Tempo-Team. De Salesnavigator is een heel mooi voorbeeld hoe User eXperience en Intelligence elkaar versterken en de intercedenten van Tempo-Team slimmer de markt laten bewerken.”

Selectieproces

De selectie begon met een organisatie-IQ-test die door de kandidaten moest worden ingevuld. In totaal kwamen er 59 aanmeldingen binnen, waaruit de jury de twaalf beste selecteerde. Aan hen werd gevraagd uit te leggen hoe intelligent hun organisatie in elkaar steekt. Op basis daarvan werden zes kandidaten uitgenodigd voor een auditie, die afgelopen week plaatsvond. Na het juryberaad koos de jury de drie uiteindelijke finalisten.

Meer informatie over de achtkoppige jury is hier te vinden:Lijst met juryleden

Een data-minded cultuur

“De drie finalisten hebben laten zien hoe een combinatie van technologie en de juiste interne data-minded cultuur kan zorgen voor nieuwe, slimme toepassingen waar hun klanten of burgers in het algemeen zeer bij gebaat zijn”, motiveert juryvoorzitter Menno Lanting. “De jury was onder de indruk van de doortastendheid waarmee de projecten van de tekentafel naar de praktijk zijn gebracht.”

“Deze datahelden zijn de bestuurders van de toekomst”

“Iedereen praat over het belang van data en big data, maar er zijn slechts weinig organisaties die de waarde ervan daadwerkelijk verzilveren en een intelligente organisatie weten te creëren.” zegt Daan van Beek, initiatiefnemer van de Dutch BI Awards en auteur van het boek De intelligente, datagedreven organisatie (compleet herziene druk). “Bij een intelligente organisatie zit sensitiviteit, slim en snel werken en continu verbeteren in het DNA ingebakken. Juist die business-kant van Business Intelligence blijft vaak onderbelicht. Deze award draagt bij aan het bewustzijn van de enorme meerwaarde van data die op de juiste manier wordt ingezet. Omdat business intelligence geen sinecure is, ben ik extra trots op wat deze finalisten hebben bereikt, een groot voorbeeld voor anderen. Deze datahelden zijn de bestuurders van de toekomst.”

Uitreiking award

De jury zal op 3 december 2015, tijdens het jaarcongres ‘Intelligence at the speed of Business’ in Nieuwegein, bekendmaken welke van deze drie toporganisaties zich de ‘Slimste Organisatie van Nederland’ mag noemen en de Dutch Business Intelligence Award mee naar huis mag nemen.

Direct aanmelden voor 3 dec.

Publieksprijs

Elke editie wordt naast de vakinhoudelijke juryprijs ook een publieksprijs toegekend. Hiertoe wordt het publiek opgeroepen om vanaf vandaag haar stem uit te brengen op deze website.

Historie van de Award

In 2004 staken Harry Starren (voormalig directeur de Baak), André de Waal (professor in Maastricht), mr. Leo Kerklaan en Daan van Beek de koppen bij elkaar. Niet de analyse en data was leidend maar het gedrag en de synthese, wat doe je met de data en hoe bereik je als coöperatief slimmer samenwerken dat tot blijvend betere resultaten leidt. Niet alleen het handjevol managers mag sturen. En beslissingen die precies op elkaar worden uitgelijnd. De eerste set aan criteria is sindsdien steeds verder verfijnd en inmiddels zijn vele organisaties de strijd aangegaan. Recente winnaars Coolblue (2012) en de Brandweer Amsterdam (2013) tonen aan dat de juiste datacultuur niet alleen commercieel winst oplevert maar ook levensreddend kan zijn. Dit is alweer de 9e editie.

Reacties op dit artikel

Robert Adrian schreef op 29.10.2015 - 18:10:

Fantastisch dat er 20 minuten worden gewonnen in het traject bij veiligheidsregio Noord-Holland Noord!
Zij verdienen mijn stem!

Wendy Pover schreef op 12.11.2015 - 14:11:

Tempo-Team is voorloper, innovatief en een sterk merk!

j.nootebos schreef op 13.11.2015 - 13:11:

Dit is echte winst, hier gaat het om

Manou Caminada schreef op 13.11.2015 - 16:11:

Ik stem op Tempo-Team!

Elie van Strien schreef op 01.12.2015 - 18:12:

BI redt levens Noor holland noord toont dit aan. Hoge maatschappelijke relevantie. Hier stem ik op

Hanneke Kossen-Boot schreef op 02.12.2015 - 18:12:

Ik stem op Veiligheid Regio Noord Holland Noord. geweldig die tijdswinst!!

Hanneke

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met datagedreven werken of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Neem contact met mij op

Fact sheet

Organisaties geholpen
___
Trainingen & workshops
___
Deelnemers opgeleid
___
Beoordeling klanten
8,9
Consultants & docenten
___
Kantoren
3
Jaar ervaring
17
EDIT POST